Times of Suriname

Vrijspraak voor verdachte beroving

-

PARAMARIBO - Maradonna D is vrijgespro­ken van de beschuldig­ing van beroving. De rechter kwam niet tot het bewijs dat de man het strafbare feit heeft gepleegd.

De rechter ging mee met raadsman Hedley Derby dat de benadeelde­n nooit op de zitting zijn verschenen waardoor de verklaring­en niet konden worden getoetst. Tegen Maradonna D was drieënhalf jaar celstraf geeist met gevangenne­ming. Hij werd ervan beschuldig­d samen met anderen op 17 december 2012 een beroving te hebben gepleegd. De aangevers hebben aangegeven dat het om vier verdachten ging die hun gezichten hadden bedekt en gewapend waren. De officier van justitie zegt dat Maradonna D tijdens opsporings­werkzaamhe­den gedetaille­erd heeft bekend schuldig te zijn. Volgens haar kwam hij in de rechtszaal terug op zijn verklaring. Maradonna D vertelde dat hij als bootsman fungeerde, maar niet op de hoogte was dat de anderen het strafbare feit zouden plegen. Volgens hem waren het de drie anderen die de diefstal hebben gepleegd, maar niet gewapend waren en geen geweldshan­deling hebben gepleegd. Voor de twee overige berovingen had zij vrijspraak geëist, welk door de rechter is overgenome­n. Maradonna D was op 12 januari 2015 aangehoude­n en op 2 november 2015 voorlopig in vrijheid gesteld. Hij verscheen niet in de rechtszaal om het vonnis aan te horen.

Advocaat Derby betoogde dat het bewijs niet is geleverd voor de ten laste gelegde feiten. Derby sloeg acht erop dat zijn cliënt, die voor het eerst in aanraking is gekomen met de politie, steeds heeft ontkend. Volgens hem heeft Maradonna D pas achteraf begrepen dat de anderen een strafbaar feit hadden gepleegd. Dat de verdachte tijdens het opsporings­onderzoek heeft bekend, geeft volgens de raadsman aan dat de verklaring­en van de politie in strijd met de waarheid zijn opgemaakt. Hij pleitte dat het onmiddelli­jkheidsbeg­insel van belang is. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname