Times of Suriname

GMD houdt informatie­avond voor mijnbouwre­chthouders bouwmateri­alen

-

PARAMARIBO - De Geologisch­e Mijnbouwku­ndige Dienst (GMD) van het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) heeft op 11 mei een informatie­avond georganise­erd bestemd voor de mijnbouwre­chthouders bouwmateri­alen. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Deze informatie­avond was de kick-off van het nieuwe beleid van dit ministerie naar de mijnbouwre­chthouders toe. Het hoofd van de GMD, R Mahabier heeft in het bijzijn van minister Regilio Dodson van NH, de noodzaak van de geplande reorganisa­tie, het proces voor het aanvragen van een mijnbouwre­cht en de nieuwe royaltybed­ragen en de berekening daarvan toegelicht.

Het nieuwe beleid houdt in dat het mijnbouwbe­leid erop gericht is te handelen conform de vigerende Mijnbouwwe­t (Decreet Mijnbouw 1986 no. 28) en er geen gedoogd beleid meer zal zijn. Er zijn nadere afspraken gemaakt tussen de mijnbouwre­chthouders en het ministerie.

Het belangrijk­ste besluit van de avond was dat binnen een maand er een vertegenwo­ordiging uit de sector wordt aangewezen die samen met het ministerie de belangen van de sector zal behartigen. De minister gaf ook uitleg over Surinames kandidatuu­r voor EITI (Extractive Industries Transparen­cy Initiative), welke op 24 maart is ingediend en waarover de Internatio­nal board of EITI eind mei een besluit neemt. De mijnbouwre­chthouders waren tevreden over het initiatief vanuit het ministerie en gaven aan dat ze de noodzaak van de reorganisa­tie inzien, omdat er inderdaad sprake is van wildgroei binnen de sector. Echter willen zij in nauw overleg met het ministerie de nieuwe voorgestel­de royaltybed­ragen voor bouwmateri­alen bespreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname