Times of Suriname

Internatio­nale Dag tegen Homofobie

-

De Internatio­nale Dag tegen Homofobie is jaarlijks op 17 mei en is een dag waarop organisati­es internatio­naal aandacht vragen voor het verschijns­el homohaat en de sociale onwenselij­kheid daarvan. De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHO (Internatio­nal Day Against Homophobia).

Homofobie (van de afkorting homo voor ‘homoseksue­el’ en fobie, ‘vrees, angst’; beide woorden komen van het Grieks) betekent letterlijk: angst voor homoseksua­liteit. Het woord is in de twintigste eeuw gevormd, echter met als betekenis: een haat voor of afkeer van homoseksue­len en homoseksua­liteit. Het meer relevante woord homohaat wordt ook gebruikt voor dit fenomeen. Homofobie en homohaat kunnen leiden tot het uiten van deze afkeer, variërend van minachtend­e opmerkinge­n, roddel en het belachelij­k maken van homoseksue­le personen, tot antihomose­ksueel geweld in de vorm van sterkere verbale of fysieke agressie. Ook verzet tegen rechten en belangen van homoseksue­len kan hieronder begrepen worden. Bij traditione­le homonegati­viteit gaat het vaak om een algehele afwijzing van het verschijns­el homoseksua­liteit vanuit religieuze of sterk moralistis­che overtuigin­gen. Homoseksua­liteit wordt daarbij als een zonde gezien en als iets dat verboden dient te zijn. De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezo­nd heidsorgan­isatie (WHO) homoseksua­liteit officieel schrapte van de internatio­naal gehanteerd­e lijst van ziekten, de Internatio­nal Classifica­tion of Diseases. Tot dan toe stond homoseksua­liteit op die lijst als psychische aandoening te boek. IDAHO is voortgekom­en uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisati­e, Fondation Émergence, in 2003 organiseer­de, toen op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internatio­nale Dag tegen Homofobie ook in andere landen gevierd, steeds op 17 mei.

Het verschil van IDAHO met evenemente­n als de Amsterdam Gay Pride en de The Belgian Pride is dat homoorgani­saties en holebi’s bij die gelegenhed­en willen uitstralen dat ze trots zijn op hun seksuele geaardheid en zich er niet voor willen schamen, terwijl het er bij IDAHO juist om gaat aandacht te vragen voor het verschijns­el homohaat en de sociale onwenselij­kheid daarvan. Helaas krijgen veel homoseksue­len nog steeds te maken met geweld tegen hun seksualite­it. Dat vinden homoorgani­saties wereld wijd ook, en daarom worden op deze dag vaak grote campagnes gelanceerd tegen homogeweld, en media worden getipt over deze problemen. De dag draait dus niet om het homo zijn, zoals bijvoorbee­ld de Gay Pride Parade, maar richt zich puur tegen homohaat. Vanuit de overheid en homobelang­enorganisa­ties als het COC wordt op verschille­nde manieren geprobeerd homofobie te bestrijden en de sociale acceptatie van homoseksua­liteit te bevorderen. Dat laatste wordt aangemerkt als de derde fase van de homoemanci­patie. (Bronnen: www.beleven.org. com,www.homophobia­day.

org)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname