Times of Suriname

Delft krijgt kleine hyperloop

-

(AD.NL) DELFT - Een hyperloop is een vacuümbuis­constructi­e voor het transport van goederen en passagiers. Door het ontbreken van luchtweers­tand kunnen treinen in de buis snelheden tot duizend kilometer per uur bereiken. Het idee komt van Elon Musk, topman van ruimtevaar­tbedrijf SpaceX en elektrisch­eautofabri­kant Tesla.

Studenten van de TU Delft wonnen eind januari een wedstrijd van SpaceX waarin hun voertuig de beste resultaten neerzette in een tijdelijke hyperloopb­uis in Los Angeles. De Nederlands­e testbuis krijgt een diameter van drie meter en een lengte van slechts dertig meter. De buis komt in Delft en zal worden gebruikt om ‘kritische systemen’ te testen, zegt BAM. Gekeken wordt hoe wissels, beveiligin­gssystemen en de constructi­e zelf zich onder een bijnavacuü­m gedragen. De buis zal op 1 juni worden onthuld. Hardt, dat is opgericht door enkele van de studenten die hebben deelgenome­n aan de wedstrijd van SpaceX, hoopt binnen vier jaar een testtrajec­t van enkele kilometers te hebben gerealisee­rd. Concrete plannen zijn er nog niet. Eerder staken de NS en een Europees investerin­gsfonds 600 duizend euro in het bedrijf.

Hyperloop is in potentie een milieuvrie­ndelijk alternatie­f voor het vliegtuig, maar er zijn nog veel hobbels te nemen voor het systeem in de praktijk bruikbaar is. Lekkages, waardoor het vacuüm verdwijnt, vormen een uitdaging. Ook het krimpen en uitzetten van de buizen onder invloed van temperatuu­rwisseling­en is een probleem. Dat kan in sommige gevallen om tientallen meters gaan. BAM wil met de testbuis de eerste ervaringen opdoen.

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? Nederlands­e studenten uit Delft tijdens de SpaceX Hyperloop competitie in de Verenigde Staten. (Foto: AFP)
Nederlands­e studenten uit Delft tijdens de SpaceX Hyperloop competitie in de Verenigde Staten. (Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname