Times of Suriname

Aannemer geeft fraude onderwijsk­oepel BOOR toe

-

ROTTERDAM - Drie van de vijf verdachten in de zaak rond de omkoping van ambtenaar Arnold R (57) ontkenden gisteren betrokkenh­eid bij de fraude rond de Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR).

Een vierde verdachte, de inmiddels failliete eigenaar van een interieurb­edrijf, gaf in de rechtbank in Rotterdam toe jarenlang valse facturen te hebben opgesteld ten nadele van de onderwijsk­oepel. Deze Capellenaa­r verklaarde “emotioneel te zijn gechanteer­d.” “Het bedrijf ging minder en ik had acht gezinnen te onderhoude­n”, zei hij op de eerste van vier zittingsda­gen. ‘Ik werd in een positie gebracht die ik niet wilde en toen ik dat aangaf, kreeg ik geen werk meer.’ De vijfde verdachte, de echtgenote van de ambtenaar die volgens het Openbaar Ministerie jarenlang salaris kreeg uitgekeerd zonder ervoor te hoeven werken, was niet aanwezig. De affaire dateert van de periode van 2009 tot 2011. Als hoofd huisvestin­g van de scholensti­chting zou R in ruil voor geld, goederen en diensten opdrachten hebben verstrekt voor verbouwing­en en onderhoud aan de vele openbare schoolgebo­uwen in de stad. De kwestie kostte de stichting meer dan 700.000 euro en in de nasleep werd ook de toenmalige bestuursvo­orzitter geofferd. De ambtenaar en zijn echtgenote zaten volgens het OM aan de ontvangend­e kant van de ambtelijke omkoping. Drie andere verdachten faciliteer­den de betalingen van steekpenni­ngen.

Zo kreeg de ambtenaar het vruchtgebr­uik van een vakantiewo­ning in Turkije en werd zijn huis en dat van zijn moeder verbouwd. Zijn echtgenote ontving salaris voor werk op een administra­tiekantoor, waar zij nooit is geweest. “Ze moest zich beschikbaa­r houden en dat heeft ze voortduren­d gedaan”, zei de hoofdverda­chte ter verklaring.

(De Telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname