Times of Suriname

Omsingelin­g IS-strijders in Mosul compleet

-

IRAK - Het gebied dat de terreurgro­ep IS nog in handen heeft in Mosul is teruggebra­cht tot twaalf vierkante kilometer. Dat heeft een Iraakse legerwoord­voerder gisteren gezegd. De IS-strijders staan “aan de rand van een totale nederlaag”, zei kolonel John Dorrian van de Amerikaans­e luchtmacht op zijn beurt. “Ze zijn volledig omsingeld door de Iraakse strijdkrac­hten,” aldus Dorrian. Een door de VS geleide coalitie heeft zo’n 100.000 manschappe­n in Mosul. Strijders van IS zitten nu nog vooral in het historisch­e deel in het westen van de stad, in een strook langs de rivier de Eufraat. Het gaat om een gebied dat net iets groter is dan de Amsterdams­e binnenstad. Dit gebied omvat de Oude Stad van Mosul, een stelsel van nauwe straatjes waar ook de al-Nuri-moskee staat waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 een kalifaat in Irak en Syrië uitriep.

Naar schatting zijn er nog maar maximaal 300 ISstrijder­s. In het gebied zitten nog tienduizen­den burgers vast. IS heeft tussen hen sluipschut­ters geposteerd die de oprukkende tegenstand­ers moeten zien tegen te houden. De burgers hebben ondertusse­n nauwelijks toegang tot voedsel, water en medische zorg.

De Iraakse strijdkrac­hten hebben boven het nog door IS bezette gebied flyers gedropt, die burgers waarschuwe­n om per direct geen voertuigen meer te gebruiken. “Onze luchtmacht zal tot de bevrijding elk voertuig aanvallen dat zich door de straten in het gebied beweegt. Het uur van de waarheid is aangebroke­n.” Sinds de aanval op Mosul in december werd ingezet zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 300.000 mensen de stad ontvlucht. De Verenigde Naties breiden kampen ten noorden en oosten van Mosul uit om meer vluchtende burgers te kunnen opvangen. Volgens militaire commandant­en wil de regering voor het begin van de ramadan rond 27 mei de overwinnin­g uitroepen, ook als er nog haarden van verzet zijn in Mosul.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname