Times of Suriname

Bekende Mexicaanse journalist uit auto gesleurd en op straat vermoord

-

MEXICO - “Ik hou er pas mee op als ik dood ben, ” zei de bekende Mexicaanse journalist Javier Valdez begin deze maand nog in een interview met het Belgische tijdschrif­t Knack. “Hopelijk zal dat niet door een kogel zijn.” Maandag werd Valdez toch getroffen door de kogel die hij vreesde: de journalist werd klemgerede­n in het centrum van de stad Culiacán, uit zijn auto gesleurd en op straat vermoord.

“Een journalist die kritische verhalen durft te schrijven, is zijn leven in Mexico niet zeker,” zegt fotograaf Teun Voeten over de telefoon vanuit Antwerpen. Voeten werkt op dit moment aan een promotieon­derzoek over drugsgewel­d en maakt samen met filmmaker Maaike Engels een documentai­re over dit onderwerp. Voeten ontmoette Valdez in 2009 voor het eerst, toen hij bezig was met zijn boek Narco Estado (waar Valdez het voorwoord voor heeft geschreven). Hij zou hem over twee weken weer zien, “gezellig, in een restaurant­je, om weer eens bij te praten.” Valdez wás kritisch. Hij heeft duizenden verhalen en een flink aantal boeken geschreven over de drugskarte­ls, maar vreesde volgens Voeten vooral het geweld van de autoriteit­en. “Als lokale journalist­en blootlegge­n hoe verweven zij zijn met de misdaad, de naam van een burgemeest­er of gouverneur onthullen die de kartels faciliteer­t, dan worden ze uit de weg geruimd en zal niemand ooit achter de daders aan gaan.”

Er zijn maar weinig journalist­en die het nog aandurven. “In sommige streken kunnen tientallen doden vallen, en er wordt in de media met geen woord over gerept. In andere gebieden worden journalist­en juist door kartels ingezet om te adverteren hoe wreed ze zijn, of om te laten zien hoeveel macht ze hebben - bijna als een vorm van product placement.” Valdez werkte hier niet aan mee. Hij was een “rustige man, welbespraa­kt, ontzettend behulpzaam,” die meestal in een spijkerbro­ek met een net hemd en een rieten panamahoed over straat ging. Hij had zijn eigen weekblad opgericht, Ríodoce. Hierin berichtte hij met een klein groepje medewerker­s vanuit een simpel kantoor in een woonwijk over de misstanden in de staat Sinaloa. Het adres was bekend: er was al eens een granaat de redactieza­al ingegooid.

Toch reed Valdez niet in een gepantserd­e auto, vertelt Voeten, en had hij ook geen bodyguards bij zich. “Daar moet je het geld voor hebben. Bovendien: als ze je dood willen, krijgen ze je toch wel te pakken.”

Natuurlijk was Valdez daar bang voor. “Je traint je gezin voor de oorlog,” zei hij in 2011 tegen Villamedia, het vakblad voor journalist­en. “Kruip naar een badkamer als er kogels door het huis vliegen! Als ergens narco-muziek wordt gedraaid, wegwezen! Maar de angst is dagelijks. Ik sluit me op, ga niet naar feestjes. Ze verminken je, snijden je vleugels af.”

De afgelopen zeventien jaar zijn er in Mexico zeker 91 journalist­en vermoord en Valdez is de zesde die dit jaar is geëxecutee­rd. Eén van de anderen was Miroslava Breach, die in maart werd neergescho­ten toen ze haar zoon naar school reed. “Omdat je zo’n grote mond hebt,” stond er op het briefje dat door de dader was achtergela­ten. Breach werkte voor Norte, een krant die na de moord direct werd gesloten omdat het voor journalist­en te gevaarlijk was om verder te werken. Valdez protesteer­de daartegen. “Zeg nee tegen de stilte, ”zei hij. “Laat ze ons allemaal vermoorden!”

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname