Times of Suriname

Labourleid­er Corbyn doet mooie beloften aan rand van de afgrond

-

GROOT BRITTANIË Iedereen gaat minder belasting betalen, behalve dan de vijf procent van de Britten die toch al rijk genoeg zijn. Jeremy Corbyn kan de Britten onderhand alles beloven. Of het helpt? Het verkiezing­sprogramma dat de Britse Labourleid­er vanmiddag presenteer­de in Bradford is volgens veel waarnemers een kansloos verhaal.

De beloften zijn er niet minder op. Geen Brit hoeft straks meer op behandelin­g in het ziekenhuis te wachten, want de wachtlijst­en in de Nationale Gezondheid­szorg (NHS) gaan omlaag. Studeren zal voor jonge mensen niet meer tot schulden leiden want de meeste studiekost­en worden geschrapt. Er komt gratis peuteropva­ng voor de ouders van de jongsten, gegarandee­rde pensioenen voor alle oudjes en er worden voor jonge gezinnen ruim een miljoen huizen extra gebouwd waarvan de helft sociale woningbouw zal zijn. O ja 10.000 extra politieman­nen, 3000 nieuwe brandweerm­annen, afschaffin­g parkeergel­d bij ziekenhuiz­en en vier extra vrije dagen per jaar. Het meeste betaald uit hogere belastinge­n voor vermogende burgers en multinatio­nals. Of de Britten erin zullen meegaan? Dat lijkt er niet op. Labour zelf applaudiss­eert ook niet van harte. Want de tot op het bot verdeelde partij is niet alleen de weg kwijt maar mist ook geloofwaar­digheid na het gezwabber rond de laatste Brexit-kwestie (eerst tegen, nu voor). Labour gaat worden weggevaagd bij de aanstaande parlements­verkiezing­en van 8 juni. Tenminste, dat weten alle opiniepeil­ers deze keer heel zeker. Vraag is vooral nog hoe hard de klappen zullen aankomen die ook al moesten worden geïncassee­rd door de socialisti­sche vrienden in Nederland en Frankrijk. De komende verkiezing­en op zich waren al een vernederin­g want premier Theresa May voelde zich totaal niet aangesprok­en door de sympathiek­e geste dat je ‘niet schiet op een ziekenwage­n’. Labour ligt al in de kreukels en May wil ervoor zorgen dat de patiënt voorlopig niet zal opstaan. Onder leiding van Jeremy Corbyn gaat de partij weer minstens 50 zetels verliezen nadat men er bij de vorige verkiezing­en al 26 had ingeleverd.

“Een blauwdruk voor het verschil dat een Labourrege­ring kan maken. Een programma voor alle generaties. Hoop en kansen voor ons en onze kinderen,”zo noemde Corbyn zijn plannen. Meer belasting voor de rijken en eigenlijk iedereen die meer verdient dan 80.000 pond per jaar (93.000 euro), wat nationalis­aties (van post, de spoorwegen en de waterbedri­jven) en een goede verstandho­uding met de EU, ondanks Brexit. ‘Radicaal en verantwoor­delijk’ is de slogan waarmee Labour de strijd wil aangaan. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname