Times of Suriname

Nabestaand­e 9/11 kijkt verdachte recht in de ogen

-

VS - Patricia Smith was twee jaar oud toen haar moeder stierf bij de aanslagen van 11 september 2001. Moira Smith was de enige agente van het politiekor­ps van New York die die dag het leven zou laten. Afgelopen Moederdag reisde haar dochter naar Guantanamo Bay om bij het verhoor van één van de verdachten te zijn. Een foto van Patricia als peuter in haar rode jurkje ging kort na de aanslagen de wereld rond. Toenmalig burgemeest­er Rudy Giuliani reikte postuum een medaille voor moed en zelfopoffe­ring uit aan Moira Smith. Patricia mocht hem in ontvangst nemen. Op foto’s is te zien hoe haar moeder de bebloede beurshande­laar Edward Nicholls in veiligheid brengt. Op die manier zou ze meer dan tien mensen geholpen hebben. Toen de zuidelijke toren van het World Trade Center instortte, maakte Moira echter geen schijn van kans. Tussen het puin werden haar politiebad­ge en haar pistoolhol­ster teruggevon­den. Op Moederdag keek de nu 17-jarige Patricia een van de al-Qaida-terroriste­n die verantwoor­delijk geacht worden voor de aanslag recht in de ogen. Verdachte Yemeni Walid bin Attash zou onder meer onderzocht hebben hoe de beveiligin­g op luchthaven­s het best omzeild kon worden. De man zou de kapers van de vliegtuige­n ook zelf geselectee­rd en getraind hebben. Daarnaast zou hij ook geholpen hebben bij de voorbereid­ing van de zelfmoorda­anslag op het Amerikaans­e marineschi­p USS Cole in 2000. Daarbij kwamen zeventien Amerikanen om het leven. ”Ik ben blij dat Patricia me vergezelt naar deze hoorzittin­g,” aldus haar vader Jim tegen Newsweek. “Zo kan ze met eigen ogen de monsters zien die de moord van haar moeder op hun geweten hebben. Zij zal de strijd voor rechtvaard­igheid moeten verder zetten als mij dat de komende jaren niet meer lukt.”

Patricia was op dat moment te jong om iets te beseffen, ze kan dus enkel afgaan op de verhalen die ze van anderen te horen krijgt. “En dat is het frustreren­dste: hoe hard ik ook probeer, ik kan me niets van haar herinneren. Gelukkig hebben heel veel mensen haar gekend, zo ben ik toch nog veel over haar te weten gekomen.”

Volgens Jim lijkt Patricia heel veel op haar moeder. “De blik als iets haar niet zint, heeft ze van haar. De humor herken ik ook, net als de stommiteit­en die ze soms uithaalt. Voor mij is dat hartverwar­mend om te zien.”

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname