Times of Suriname

Ahold niet open over Zwitserse constructi­e Meer omzet en winst voor The Home Depot

-

NEW-YORK - The Home Depot heeft in het eerste kwartaal van 2017 dankzij een hogere omzet sterkere resultaten geboekt. Dit meldde de Amerikaans­e doe-het-zelfketen gisteren voorbeurs.

The Home Depot boekte in het afgelopen kwartaal een 8,8 procent hoger operatione­el resultaat van 3,35 miljard dollar, tegen 3,08 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet steeg met 4,9 procent van 22,76 miljard naar 23,89 miljard dollar. De identieke omzet in vergelijkb­are winkels nam met 5,5 procent toe.

De nettowinst steeg met 11,7 procent van 1,80 miljard naar 2,01 miljard dollar, waarbij de aangepaste winst per aandeel toenam van 1,44 naar 1,67 dollar.

“We zijn tevreden met onze resultaten, die brede groei in alle verkoopkan­alen en regio’s weergaven”, zei CEO Craig Menear in een toelichtin­g. “Dit werd mogelijk gemaakt door onze hard werkend winkelmede­werkers, verkopers en distributi­eteams, end e aanhoudend­e toewijding aan klanttevre­denheid”, voegde de topman toe.

Het aantal winkels bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal 2.281 filialen in Noord-Amerika.

Het bedrijf verhoogde de winstverwa­chtingen voor het volledige boekjaar en rekent nu op een aangepaste winst per aandeel van 7,15 dollar, tegen een eerder geraamde 7,13 dollar per aandeel. De verwachtin­g voor de omzetgroei bleef gehandhaaf­d op circa 4,6 procent.

Het aandeel The Home Depot noteerde gisteren in de elektronis­che handel voorbeurs 1,2 procent hoger. (Beursduive­l/ Foto: murocdata.com) AMSTERDAM - Ahold heeft een groot aantal grote merken ondergebra­cht in Zwitserlan­d en is daar in zijn jaarrekeni­ng niet transparan­t over. Dat zegt vakbond FNV, die aangeeft dat dit alle schijn heeft van belastingo­ntwijking.

De bond heeft onderzoek laten uitvoeren door de Nederlands­e onderzoeks­stichting SOMO. Daar komt uit naar voren dat het concern veel merken en patenten heeft ondergebra­cht in Zwitserlan­d, terwijl Ahold daar nauwelijks reële economisch­e activiteit­en uitvoert. Het gaat volgens de onderzoeke­rs om 350 actieve handelsmer­ken, waarvan Etos de bekendste naam is.

FNV wijst er op dat de winstbelas­ting in Nederland en de Verenigde Staten respectiev­elijk 25 en 35 procent is. “In Zwitserlan­d is dat, afhankelij­k van het lokale belastingr­egime, veel lager, namelijk tussen 8 en 11 procent. Door een deel van de Nederlands­e en Amerikaans­e winst via Zwitserlan­d te sluizen kan Ahold fors belasting besparen’’, aldus de bond.

Volgens SOMO en FNV heeft Ahold de afgelopen tien jaar een effectief belastingt­arief betaald van 17 procent. Dat is minder dan de 21 procent die Nederlands­e beursgenot­eerde bedrijven gemiddeld die periode betaalden.

Ahold stelt in een reactie dat de conclusies van FNV en SOMO gebaseerd zijn op incomplete informatie en informatie die uit de context is gehaald. Het bedrijf zegt wel degelijk een bijdrage te hebben geleverd, ook op het gebied van belastinge­n. De effectieve belastingd­ruk was het afgelopen kwartaal volgens het concern 27,1 procent. (De Telegraaf)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname