Times of Suriname

Europese autoverkop­en zakken wat terug

-

BRUSSEL - De autoverkop­en in Europa zijn vorige maand afgenomen ten opzichte van april vorig jaar. Volgens de Europese autobranch­eorganisat­ie ACEA kwam dat vooral doordat Pasen dit jaar in april viel en niet in een andere maand. In het paasweeken­d worden er doorgaans minder auto’s verkocht.

In totaal werden er in de gehele Europese Unie bijna 1,2 miljoen personenvo­ertuigen op kenteken gezet, wat neerkomt op een terugval van bijna 7 procent. In maart was nog sprake van een fikse verkoopplu­s, van ruim 11 procent. Bezien over de eerste vier maanden van dit jaar lopen de verkopen Europabree­d mede daarom nog wel zo’n 5 procent voor op vorig jaar rond deze tijd.

In vrijwel alle grote markten zagen dealers hun verkopen vorige maand wat terugvalle­n. Vooral in het Verenigd Koninkrijk rolden aanzienlij­k minder auto’s de showrooms uit en alleen in Spanje was sprake van een bescheiden groei. In Nederland gingen de verkopen eveneens wat vooruit. Zoals de Nederlands­e brancheclu­bs RAI Vereniging en BOVAG eerder al hadden gemeld stegen de verkopen hier met zo’n 6 procent tot ruim 29.000 stuks. Volkswagen, waartoe

ook merken als Audi, Skoda en Seat behoren, zag zijn leidende marktposit­ie in Europa een fractie dalen tot iets minder dan een kwart van de markt. Daarmee behield het door een het dieselscha­ndaal geplaagde Duitse concern een ruime voorsprong op de nummers twee en drie. De Franse autobouwer­s PSA Peugeot Citroën en Renault waren elke goed voor afgerond 11 procent van de markt. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname