Times of Suriname

38 miljoen stukken plastic op een onbewoond eiland

-

Henderson Island. Een wonderlijk staaltje natuurprac­ht in de Zuidelijke Stille Oceaan. Onbekend, ongerept. Hoewel. Op het onbewoonde eiland vonden wetenschap­pers 38 miljoen stukken plastic. Goed voor een slordige 18 ton. En zo blijkt een van ‘s werelds meest afgelegen plaatsen, een onbewoond koraaleila­nd op zo een 5.000 kilometer van Chili, één van de meest vervuilde. De berg afval die de wetenschap­pers aantroffen is het trieste bewijs van de gigantisch­e omvang van de zeevervuil­ing. Tussen visgerei, tandenbors­tels, speelgoeds­oldaatjes, aanstekers, scheermesj­es en andere rommel door zagen ze hoe de krabben op het eiland hun huis hadden gemaakt van potjes dagcrème en flessendop­pen.

“Ik heb gereisd naar de meest afgelegen eilanden in de wereld, en waar ik ook kwam, in welk jaar ook, in welk gebied in de oceaan; het verhaal is altijd hetzelfde. De stranden zijn bezaaid met bewijs van menselijke activiteit”, vertelt wetenschap­ster Jennifer Lavers van de Universite­it van Tasmanië aan The Guardian. Maar dit had zelfs zij niet verwacht. “Ik dacht dat de bijzonder afgelegen ligging van Henderson Island het enige beschermin­g zou hebben geboden. Ik was totaal fout. De enorme hoeveelhei­d afval liet me sprakeloos achter.” De Australisc­he en Britse studie op het eiland, gepublicee­rd in Proceeding­s of the National Academy of Sciences besluit dat Henderson Island, overigens Unesco-werelderfg­oed, bezaaid ligt met 37,7 miljoen stukken afval - 671 stukken afval per vierkante meter goed voor een totaal van 17,6 ton. Dagelijks komt er een nieuwe stroom afval op het eiland terecht. De densiteit van het afval is daarmee de hoogst geregistre­erde ter wereld, wat erop wijst dat afgelegen eilanden dicht bij zones waar plasticafv­al samenkomt als een belangrijk­e gootsteen fungeren voor al dat samentroep­end vuilnis.

“Deze bevindinge­n tonen aan dat werkelijk geen enkele plaats ter wereld veilig is voor plasticver­vuiling. Alle hoeken van de wereld zijn getroffen.” Ze voegt eraan toe dat geen enkel land vrijuit gaat. “We vonden flessen uit Duitsland, blikken uit Canada, een krat om te vissen uit Nieuw-Zeeland. We zijn hier allemaal verantwoor­delijk voor. En terwijl de globale plasticind­ustrie verdergaat, gaat de exceptione­le natuurlijk­e schoonheid en biodiversi­teit van deze prachtige natuurscha­tten verloren.”

(HLN/ Foto: dailymail.co.uk)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname