Times of Suriname

Stokslagen voor homo’s in Atjeh

-

ATJEH - Twee mannen in het Indonesisc­he Atjeh zijn tot stokslagen veroordeel­d wegens hun homoseksua­liteit. Een religieus tribunaal dat streng islamitisc­h recht hanteert, heeft de mannen van 23 en 20 jaar gisteren elk tot 85 stokslagen veroordeel­d.

Het was de eerste keer dat het tribunaal een vonnis velde wegens overtredin­g van een wet uit 2014, die seks tussen leden van hetzelfde geslacht verbiedt. De twee homo’s werden in maart op aanwijzing­en van een soort burgerwach­t gearrestee­rd, nadat ze samen een kamer hadden gehuurd. De aanklagers hadden tachtig stokslagen geëist. Mensenrech­tenorganis­aties eisten de vrijlating van de twee.

De provincie Atjeh in het noordweste­n van Indonesië is de enige in het land waar streng islamitisc­h recht is ingevoerd. In de rest van het uitgestrek­te moslimland land is het strafrecht nog steeds gebaseerd op het Nederlands­e recht uit het koloniale tijdperk.

Andreas Harsono van de Indonesisc­he afdeling van Human Rights Watch vreest echter dat het vonnis ook buiten de provincie Atjeh angst aanjaagt onder homoseksue­len. De circa 230 miljoen Indonesisc­he moslims zijn over het algemeen gematigd, maar in delen van het land is islamitisc­h extremisme sterk in opmars. Afgelopen week verdween de christelij­ke exgouverne­ur van de hoofdstad Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, twee jaar de cel in wegens godslaster­ing. Hij had commentaar geuit op een vers uit de Koran.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname