Times of Suriname

“Volk mag niet in het water zitten”

-

PARAMARIBO - In een regeringsv­ergadering heeft president Desi Bouterse met zijn regeringst­eam van gedachten gewisseld, over hoe snel op te treden zodat gebieden die onder water zijn gelopen acuut worden geholpen. Elke minister zal vanuit zijn beleidsgeb­ied een bijdrage leveren om dit probleem op te lossen. Dit meldt het Kabinet van de President in een persberich­t.

President Bouterse keek samen met het team naar videomater­iaal waar de getroffen gebieden in kaart zijn gebracht. Door een interminis­teriële aanpak zal er meer haast gezet worden achter het opzetten van een noodfonds, om bij dit soort calamiteit­en in te spelen op de behoeften. Ook worden mogelijkhe­den bekeken om doorgangsh­uizen voor personen die geevacueer­d moeten worden, te identifice­ren. Om het water sneller weg te laten stromen, worden pompen in de gebieden geïnstalle­erd.

De districten Marowijne, Para en Saramacca zijn tot nog toe de gebieden waar door de hoeveelhei­d neerslag het rivierwate­r buiten de oevers is getreden, wat voor de overstromi­ng heeft gezorgd. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeli­ng gaf tijdens de vergaderin­g aan continu in overleg te zijn met de verschille­nde districtsc­ommissaris­sen, die updates geven over de gebieden die zijn getroffen door de hoge waterstand. Volgens de rapportage is het dorp Dantapu in het district Marowijne het zwaarst getroffen, waar tien gezinnen naar een hoog gelegen gebied zijn getrokken, omdat het dorp volledig onder is gelopen. Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting gaat met de deskundige­n op haar ministerie na op welke manier burgers die gelijk hulp behoeven, tegemoet te kunnen komen.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij wees de vergaderin­g op de alarmerend­e situatie te Bakkie waar het water ongeveer 1.60m hoog is. Ook liggen grote delen van landbouwgr­onden in Commewijne onder water.

Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport & Communicat­ie gaf een indicatie van de werkzaamhe­den die nu in de getroffen gebieden verricht worden zonder dat de aannemers stilstaan bij contante betaling. Volgens Miranda moeten verscherpt­e maatregele­n getroffen worden om milieuverv­uiling tegen te gaan, omdat het is gebleken dat bij het ophalen van lozingen er oude koelkasten en veel plastic materiaal die het water tegenhoude­n, is aangetroff­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname