Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Huisarts

-

De Dag van de Huisarts is opgericht in 2010 door de World Organizati­on of National Colleges and Academies, de Wereldorga­nisatie voor Huisartsen. Het wordt sindsdien ieder jaar gevierd op 19 mei om aandacht te vragen voor het nobele en belangrijk­e beroep van de huisarts. Die is in veel gevallen het eerste aanspreekp­unt van gezondheid­skwalen die van een naar hoestje tot dodelijke ziektes gaan. Daar mogen we best een beetje dankbaar voor zijn.

Het thema van het jaar 2017 is: Depressie en het vroegtijdi­g te ontdekken. Huisarts of huisdokter is de benaming voor een gespeciali­seerde arts die perifeer werkt, zoals zowat overal, het eerst wordt aangesprok­en door mensen met gezondheid­sproblemen in de ruimste zin. De huisarts is de medisch specialist met als vak generalism­e. De taak van de huisarts is in eerste instantie aanspreekp­unt te zijn voor problemen met de gezondheid van zijn patiënten en overzicht te houden over de totale situatie van de patiënt.

Van de afstuderen­de huisartsen is 50% vrouw. Vrouwelijk­e artsen blijven gemiddeld veel korter werkzaam als huisarts en werken vaak in deeltijd, wat inclusief diensten meestal nog steeds ruim meer dan 40 uur per week is. De huisarts is zo ook de coördinato­r van alle benodigde zorg voor de patiënt. Van alle problemen die aan de huisarts worden voorgelegd handelt hij/zij er ongeveer 90% zelf af en verwijst in de resterende 10% door naar een andere arts of hulpverlen­er. Tijdens de dag vinden er over de hele wereld congressen plaats en zijn er sessies waarin u vragen kunt stellen aan uw huisarts. Het doel is om ‘de dokterpati­entrelatie te verbeteren’, en om te zorgen dat de huisarts meer waardering krijgt.

Het thema van dit jaar hoort in vele vormen thuis bij de huisartsen­praktijk. Door dit probleem vroegtijdi­g te ontdekken kunnen patiënten de juiste behandelin­g krijgen. Depressie is een benaming voor een stemmingss­toornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslacht­igheid. In het dagelijkse spraakgebr­uik wordt de term ‘depressief’ gebruikt voor uiteenlope­nde gemoedstoe­standen, variërend van een korte dip tot ernstige neerslacht­igheid. Een klinische depressie beschrijft een combina tie van symptomen en is geen oorzaak of verklaring voor verlies van levenslust of zware neerslacht­igheid. Behandelaa­rs, verzekeraa­rs en beleidsmak­ers spreken van een klinische depressie wanneer aan een aantal criteria wordt voldaan, zoals vastgelegd in diagnostis­che en statistisc­he handboeken als het ICD10 van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie, of het in de Verenigde Staten gehanteerd­e DSMIV TR. Volgens deze indeling is niet iedere depressiev­e, sombere of verdrietig­e stemming een psychische aandoening. Door vroege ontdekking tijdens een bezoek aan de huisarts kan dit slepend probleem gauw worden aangepakt om zo gevolgen te verkomen. (Bronnen: www.fijnedag. nl, www.globalfami­lydoctor. com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname