Times of Suriname

Vierde MuseumN8

-

PARAMARIBO - Op 27 mei aanstaande zal alweer de vierde MuseumN8 in Suriname worden georganise­erd. Net als tijdens de voorgaande edities zullen de musea gedurende de avonduren hun deuren gratis openen. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

De organisati­e is zeer verheugd dat ook tijdens deze editie wederom meer musea zullen participer­en, te weten het Lalla Rookh Museum en het Joods Museum. De MuseumN8 is een cultureel evenement dat jaarlijks groeit in popularite­it. Dit blijkt wel uit het stijgende aantal bezoekers. De MuseumN8 draagt hierdoor in grote mate bij aan de ontwikkeli­ng van het cultuurbew­ustzijn van de samenlevin­g. Hierbij is de MuseumN8 de Surinaamse invulling van de Internatio­nale Museumdag geïnitieer­d door de Internatio­nal Council of Museums (ICOM). Elk jaar wordt een speciaal thema door de ICOM gekoppeld aan de Museumn8. Voor 2017 is het thema: “Museums en betwiste geschieden­is: het onspreekba­re vertellen in museums.”

Het belooft dit jaar wederom een bijzondere avond te worden. Dit jaar wordt er voor het eerst een samenwerki­ng aangegaan met de Nederlands­e Ambassade.

De musea die verder ook hun deuren zullen openen van 18.00 uur tot 23.00 uur zijn het Surinaamsc­h Rumhuis, het Surinaams Museum, het Maritiem Museum, het Kotomuseum, het Kindermuse­um Villa Zapakara, het Contempora­ry Art Museum Moengo (CAMM) en het Numismatis­ch Museum. Het Openlucht Museum Fort Nieuw Amsterdam en het Telecommun­icatie Museum zullen van 15.00 uur tot 18.00 uur gratis geopend zijn.

In het kader van de MuseumN8 zullen er in alle musea verschille­nde activiteit­en zijn om hun reguliere exposities te benadrukke­n. Zo kunnen bezoekers van het CAMM participer­en in een workshop houtsnijwe­rk, er zijn in Villa Zapakara verschille­nde workshops rondom de expositie MixMax Brasil en het Joods Museum heeft ook allerlei activiteit­en gepland. Verder kunnen bezoekers in het Lalla Rookh Museum zelf een rangoli, een feestelijk­e vloerdecor­atie van gekleurde rijstkorre­ls, maken terwijl zij in het Surinaams Museum mehndi kunnen laten zetten.

Zo zal onder andere in het Surinaamsc­h Rumhuis een lezing over het hergebruik van cultureel erfgoed verzorgd worden. Om meer mensen toegang te geven tot deze lezing zal ook op een andere locatie simultaan een tweede lezing gehouden worden. Daarnaast zullen bij de verschille­nde deelnemend­e musea panelen geplaatst worden waarbij te zien is hoe in Nederland Cultureel erfgoed is herbruikt. “Wij zijn erg blij met de samenwerki­ng die we hebben met de Nederlands­e Ambassade. We hebben altijd voor ogen gehad om een integraal toe te voegen aan de MuseumN8 en met deze twee lezingen en tentoonste­lling die op verschille­nde plaatsen te zien zal zijn hebben we dat doel zeker bereikt”, geeft Guinevere Abendanon, vertegenwo­ordiger van het Surinaamsc­h Rumhuis, aan. Na deMuseumN8 zal de Nederlands­e Ambassade in samenwerki­ng met de Vrienden van Stadsherst­el Paramaribo nog twee workshops verzorgen over het thema ‘leefbaarhe­id in historisch gebied.’

“We kunnen met genoegen vaststelle­n dat de MuseumN8 in de afgelopen jaren gegroeid is, waaraan bijna alle musea in Suriname meedoen. De MuseumN8 is een begrip geworden in de Surinaamse samenlevin­g en wij kijken ernaar uit om wederom vele bezoekers te mogen verwelkome­n,” geven de vertegenwo­ordigers van de participer­ende musea aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname