Times of Suriname

Amerikaans­e agente niet schuldig bevonden

-

VS - Volgens een Amerikaans­e rechtbankj­ury in Oklahoma is de blanke politieage­nte Betty Shelby, die vorig jaar september een ongewapend­e donkere man neerschoot, niet schuldig aan doodslag. Het fatale incident, vastgelegd op video, zorgde ervoor dat de nationale discussie over racistisch­e neigingen bij de Amerikaans­e wetshandha­vers weer oplaaide.

De 43-jarige Shelby ontkende dat huidskleur een rol speelde bij de schietpart­ij die Terence Crutcher (40) het leven kostte. Ze hield vol louter en alleen gehandeld te hebben door het gedrag van de verdachte, wiens auto de weg blokkeerde. Ze dacht dat hij door het open raam een vuurwapen wilde pakken. De jury geloofde dat en sprak haar na een rechtszaak van een week vrij.

Op de beelden die de wereld overgingen, is Crutcher te zien met zijn armen in de lucht. De politie van Tulsa gaf toe dat hij ongewapend was en dat er ook in zijn wagen geen wapen lag.

De openbaar aanklagers zeiden dat Shelby geen enkele reden had het vuur te openen op een man die bij haar vandaan liep. Ze verweten haar dat routinewer­k in het verkeer uitliep op een dodelijke confrontat­ie door onredelijk optreden en het doen escaleren van de situatie.

De advocaten van de aangeklaag­de agente voerden onder meer aan dat Crutcher de hallucinog­ene drug PCP (angel dust) had gebruikt. Het OM vond dat geen reden dodelijk geweld te gebruiken.

“Dit is een bittere pil”, reageerde de zus van het slachtoffe­r op het vonnis. “De feiten waren duidelijk. De factoren waren duidelijk. De handen van Terence waren in de lucht. Hij vormde geen directe bedreiging.”

Buiten het gerechtsge­bouw in het centrum van Tulsa protesteer­den ongeveer vijftig mensen tegen het oordeel. Ze scandeerde­n “geen gerechtigh­eid, geen vrede” en belemmerde­n het verkeer op een kruispunt. De betoging verliep zonder geweld. Ook voor het hotel waar Shelby vermoedeli­jk logeerde, werd luidruchti­g gedemonstr­eerd.

(NU.nl)

 ??  ?? Terence Crutcher (40) die bij een schietpart­ij het leven liet.(Foto: gossiponth­is.com)
Terence Crutcher (40) die bij een schietpart­ij het leven liet.(Foto: gossiponth­is.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname