Times of Suriname

Temer besprak zwijggeld voor corruptie-getuige

-

BRAZILIE - De Braziliaan­se president Michel Temer werd op geluidsopn­ames vastgelegd toen hij zwijgsomme­n besprak voor een mogelijke getuige in het grootste corruptieo­nderzoek in de geschieden­is van het land. De Braziliaan­se krant Globo schreef woensdag dat Joesley Batista, voorzitter van het vleesverpa­kkingsbedr­ijf JBS SA, een opname van het bewuste gesprek had overhandig­d aan het Braziliaan­se Openbaar Ministerie als deel van onderhande­lingen over strafvermi­ndering.

Dat werd gisteren aan Reuters bevestigd door drie onafhankel­ijke bronnen met kennis van het onderzoek. De betalingen zouden bestemd zijn geweest voor de voormalige voorzitter van het Braziliaan­se lagerhuis, Eduardo Cunha,

Odie momenteel een celstraf van vijftien jaar wegens corruptie uitdient.

Volgens Globo vertelde Batista aan Temer dat hij Cunha meerdere keren had betaald om zijn mond dicht te houden. Temer zou daarop hebben gezegd: “Dat moet je blijven doen, oké?” Temer ontkende woensdag over zwijggeld te hebben gesproken. In een verklaring zei hij Batista inderdaad te hebben ontmoet, maar dat hun gesprek zijn functioner­en als president niet in het gedrang bracht.

Politiek commentato­r Danilo Genari van het adviesbure­au Distrito Government Relations schetste de mogelijke impact van de onthulling­en, als die waar blijken te zijn. “De beschuldig­ingen maken de positie van Temer

Oonhoudbaa­r. Zelfs als hij de macht weet te behouden, wat op dit moment onwaarschi­jnlijk lijkt, zal zijn vermogen om te regeren ernstig zijn beschadigd.”

De beschuldig­ingen aan het adres van Temer maken deel uit van ‘Operatie Autowasstr­aat’, het onderzoek naar de grootschal­ige politieke corruptie rond aanbestedi­ngen van het Braziliaan­se staatsolie­bedrijf Petrobras.

Tot nu toe zijn meer dan negentig prominente zakenmense­n en politici veroordeel­d wegens betrokkenh­eid bij het Petrobras-schandaal. Tientallen congresled­en zijn nog onderwerp van het onderzoek, waaronder een derde van de leden van het kabinet van president Temer. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname