Times of Suriname

Aantal alleenreiz­ende minderjari­ge migranten binnen vijf jaar vervijfvou­digd

-

VS - Het aantal alleenreiz­ende minderjari­ge migranten in de wereld is in vijf jaar bijna vervijfvou­digd, stelt VN-kinderrech­tenorganis­atie Unicef in een gister gepublicee­rd rapport..

Het ging in de periode 20152016 om minstens driehonder­dduizend kinderen, “In 2010-2011 waren dit er 66.000’’, aldus de organisati­e. Unicef spreekt over een onthutsend groot aantal kinderen dat zonder begeleider­s op reis is. Dat is onder meer merkbaar in Italië, waar veel migranten in bootjes arriveren vanuit Noord-Afrika. “92 procent van alle kinderen die in 2016 via de Middelland­se Zee aankwamen in Italië, reisde alleen of gescheiden van ouders en familieled­en’’, aldus de VN-organisati­e.

Kinderen kunnen volgens Unicef allerlei redenen hebben om alleen zo een risicovoll­e tocht te ondernemen. Sommige jongeren zijn uit op hereniging met familieled­en die zich al in het buitenland bevinden. Anderen zoeken een beter leven of vluchten voor bijvoorbee­ld huiselijk geweld, een gedwongen huwelijk of de dienstplic­ht. Volgens de kinderrech­tenorganis­atie worstelen de autoriteit­en in veel landen met de toestroom van alleenreiz­ende minderjari­gen. Zo was vorig jaar ongeveer een derde van de asielzoeke­rs in Europa minderjari­g. In Griekenlan­d stonden vorige maand nog 937 kinderen op een wachtlijst voor kindvriend­elijke opvangplaa­tsen.

“Voorzienin­gen voor kinderen in landen aan de Europese buitengren­zen schieten tekort, kinderen worden soms opgesloten, krijgen te maken met geweld en uitbuiting, en procedures verlopen traag’’, concludeer­t Unicef, dat wereldleid­ers oproept snel stappen te zetten om de vluchtelin­genen migrantenk­inderen beter te beschermen. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname