Times of Suriname

Syrisch-Amerikaans­e coalitie omsingelt Raqqa

-

SYRIE - Deze week hebben strijders van de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF) 350 vierkante kilometer gebied buitgemaak­t op Islamitisc­he Staat (IS) rond IS-bolwerk Raqqa. De operatie maakt deel uit van de voorbereid­ingen voor een zomeroffen­sief.

“Deze week heeft de SDF de strop om IS strakker getrokken in de noordelijk­e, oostelijke en westelijke delen van Raqqa”, zei kolonel Ryan Dillon, woordvoerd­er van de door de VS geleide coalitie. Daarbij zou IS weinig weerstand hebben geboden. De coalitie is daarmee tot op vier kilometer van de stad genaderd. Naast Mosul, dat wordt belegerd door het Iraakse leger en al gedeelteli­jk is gevallen, is Raqqa het laatste stedelijke bolwerk van IS. In de stad bevinden zich naar schatting drie- tot vierduizen­d IS-strijders, die zich klaarmaken voor het beleg. Ze worden daarbij gehinderd door Amerikaans­e luchtaanva­llen.

De SDF is een bondgenoot­schap van Koerdische en Arabische strijders. Een van de machtigste groepen binnen de SDF is de Koerdische YPGmilitie. Begin deze maand kondigde de Amerikaans­e regering aan de YPG te gaan bewapenen voor het offensief tegen Raqqa.

Dat besluit heeft geleid tot verontwaar­diging van Turkije, dat de YPG ziet als een verlengstu­k van de PKK, die al drie decennia is verwikkeld in een strijd met de Turkse regering. Volgens Dillon heeft de YPG nog geen wapenzendi­ngen ontvangen en is het nog niet duidelijk welke wapens zij zullen krijgen.

Vorige week wist de SDF na weken van hevige strijd de strategisc­h belangrijk­e Tabqastuwd­am te veroveren. Dat maakte de weg vrij voor de omsingelin­g van Raqqa, waar de coalitie sinds november vorig jaar aan werkt. De stad ligt ongeveer vijftig kilometer ten oosten van de stuwdam. De SDF liet vorige week weten het offensief tegen Raqqa te willen openen in de vroege zomermaand­en. Oorspronke­lijk was dat gepland voor april, maar dat moest worden uitgeseld door het hevige verzet rond de Tabqa-stuwdam.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname