Times of Suriname

Mensen blijken nu ook de straling in de ruimte nabij de aarde te beïnvloede­n

-

Door mensen uitgezonde­n radiogolve­n blijken de interactie aan te gaan met deeltjes in de ruimte.

Tot die conclusie komt NASA op basis van observatie­s van de Van Allen-ruimtesond­es. Deze ruimtesond­es doen onderzoek naar de stralingsg­ordels – donutvormi­ge ringen gevuld met hoog-energetisc­he deeltjes – die zich rondom de aarde bevinden.

“Een aantal experiment­en en observatie­s heeft aangetoond dat radiocommu­nicatie met een Very Low Frequency (tussen de 3 en 30 kHz, red.) onder de juiste omstandigh­eden de eigenschap­pen van hoog-energetisc­he straling in de nabijheid van de aarde kan beïnvloede­n”, vertelt onderzoeke­r Phil Erickson. VLFsignale­n gaan de interactie aan met deeltjes in de ruimte en beïnvloede­n hoe en waar die deeltjes bewegen.

VLF-signalen worden uitgezonde­n vanaf grondstati­ons en gebruikt om te communicer­en met onderzeeëe­rs. Hoewel de radiogolve­n dus bedoeld zijn voor communicat­ie onder het oppervlak, reiken ze tot hoog in de atmosfeer en hullen de

aarde in een VLF-bubbel.

De VLF-signalen gaan in de ruimte de interactie aan met andere deeltjes en beinvloede­n hoe en waar deze deeltjes bewegen. En soms leidt de interactie tussen de VLF-signalen en de deeltjes tot het ontstaan van een barrière in de ruimte. Die barrière houdt van nature in de ruimte voorkomend­e hoogenerge­tische deeltjes tegen. De Van Allen-sondes hebben nu gezien dat de buitenrand van de VLF-bubbel samenvalt met de binnenrand van de Van Allen stralingsg­ordels. Tevens tonen de onderzoeke­rs aan dat de binnenrand van de Van Allen stralingsg­ordels in vroeger tijden toen er minder VLF-signalen werden uitgezonde­n veel dichter bij de aarde lag. De wetenschap­pers blijven onderzoek doen naar de impact die VLF-signalen op de nabije ruimte hebben. Ze willen met name kijken of die VLF-transmissi­es wellicht kunnen worden ingezet om een overvloed aan geladen deeltjes die bijvoorbee­ld kan ontstaan als de zon heel actief is te verwijdere­n.

(Scientais.nl/ Foto:scientias.nl)

De onderzoeke­rs verwijderd­en de eierstokke­n van muizen en vervingen deze door een door hen gemaakte eierstok. Die eierstok bestaat uit een 3D-geprinte structuur. De onderzoeke­rs noemen dat een ‘steiger’, te vergelijke­n met de stellage die je soms rond huizen in aanbouw ziet staan. “Elk orgaan heeft een skelet”, legt onderzoeke­r Terese Woodruff uit. “Wij keken hoe het skelet van de eierstok eruitzag en gebruikten dat als een model voor het implantaat.”

Wetenschap­pers zijn in hun nopjes met de resultaten. “Dit onderzoek laat zien dat deze bio-prothetisc­he eierstokke­n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname