Times of Suriname

Oerang-oetan drinkt wel negen jaar moedermelk

-

Orang-oetan blijkt tot wel negen jaar moedermelk te drinken. Dat hebben wetenschap­pers ontdekt door de tanden van wilde Sumatraans­e en Borneose orang-oetans te bestuderen. Ze gingen daarbij op zoek naar barium, een element dat gemakkelij­k wordt opgenomen in botten en tanden wanneer de orang-oetans moedermelk drinken.

Het onderzoek wees uit dat de hoeveelhei­d barium in de tanden gedurende de eerste twaalf maanden van het leven van orang-oetans geleidelij­k aan toeneemt. Het toont aan dat de primaten in die periode alleen maar moedermelk drinken.

Na het eerste jaar wordt het dieet van de orang-oetan wat gevarieerd­er, maar hij blijft in sommige perioden wat meer dan in andere moedermelk drinken. Zeker tot een leeftijd van acht of negen jaar, zo meldt het blad Science Advances. Dat is bijzonder. Geen enkele andere primaat drinkt zo langdurig bij de moeder.

Dat de orang-oetan zo langdurig bij de moeder drinkt en dat er afwisselen­d periodes zijn waarin hij heel veel of vrij weinig moedermelk drinkt, denken de onderzoeke­rs wel te kunnen verklaren. Het zou te herleiden zijn naar het feit dat de beschikbaa­rheid van fruit een belangrijk­e voedselbro­n voor orang-oetans sterk fluctueert. Jonge orang-oetans zouden daarom langer op de melk van hun moeder moeten bouwen.

Er is tot op heden nog maar weinig onderzoek gedaan naar voedende orang-oetans. Dat komt onder meer doordat het zo lastig is om de dieren in hun natuurlijk­e omgeving te bestuderen. Toch is onderzoek naar de borstvoedi­ngspraktij­ken van de orang-oetan heel belangrijk, zo benadrukke­n de onderzoeke­rs. Zo kunnen we namelijk onder meer te weten komen over de evolutie van borstvoedi­ng onder mensen. (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname