Times of Suriname

Man moet straf niet meer uitzitten

-

Rene Lima-Marin uit Colorado zal zijn gevangenis­straf van 98 jaar niet moeten uitzitten. Niets bijzonders, ware het niet dat de man enkele jaren geleden al een keer was vrijgelate­n. Per ongeluk.

Lima-Marin begon in april 2000 aan zijn lange gevangenis­straf. De man was schuldig bevonden aan kidnapping, gewapende overvallen en het dragen van een dodelijk wapen. In 2008 werd Lima-Marin plotseling vrijgelate­n. Een vergissing van de bevoegde instanties door een fout in de administra­tie. In zijn dossier stond namelijk dat Lima-Marin de straffen voor de verschille­nde veroordeli­ngen tegelijker­tijd mocht uitzitten, in plaats van achtereenv­olgens. Die 98 jaar, werd dus, door die fout, ineens 16 jaar. Zijn advocaat raadde hem aan om niet meer in beroep te gaan, maar te wachten tot hij voorwaarde­lijk kon vrijkomen in 2008. In april 2008 kwam Rene Lima-Marin inderdaad vrij. Pas in januari 2014 werd ontdekt dat de man eigenlijk niet meer in de gevangenis zat. Diezelfde dag nog werd hij thuis gearrestee­rd en opnieuw achter de tralies gezet om de rest van zijn 98-jarige straf uit te zitten.

In die zes jaar vrijheid had Lima-Marin zijn leven terug op de rails gekregen. De man had een job gevonden en een huis gekocht. Ondertusse­n was hij ook getrouwd en hij had een gezin. Volgens zijn advocate is Lima-Marin een aanwinst voor de samenlevin­g geworden en een uitstekend­e Amerikaans­e burger. De rechter heeft dus geoordeeld dat Lima-Marin de gevangenis mag verlaten. “Lima-Marin zijn straf zoveel jaren later toch laten uitzitten zou draconisch en onrechtvaa­rdig zijn”, zei de rechter. “De enige oplossing voor de onrechtmat­ige opsluiting is in dit geval zijn vrijlating.”

De man zou normaal gezien woensdag vrijkomen. Maar hij wordt nog vastgehoud­en door de dienst Immigratie. Zijn familie vreest nu dat hij het land zal worden uitgezet. Lima-Marin kwam als kind vanuit Cuba naar de Verenigde Staten.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname