Times of Suriname

Doden na bestorming Congolese gevangenis

-

CONGO - In Congo zijn verschille­nde mensen om het leven gekomen toen leden van een politiek-religieuze militie woensdagoc­htend een gevangenis aanvielen in de hoofdstad Kinshasa, om zo hun leider te bevrijden. Volgens functionar­issen maakten honderden andere gevangenen van de gelegenhei­d gebruik om te ontsnappen.

“Er waren bij de aanvallers, de bewakers en de gevangenen doden” op woensdag, aldus minister van Justitie Alexis Thambwe Mwamba aan Radio Okapi. Er werd ondertusse­n een onderzoeks­commissie op poten gezet, maar over het aantal slachtoffe­rs wil de overheid nog niks kwijt. Volgens mensenrech­tengroeper­ing Bill Clinton Foundation for Peace kan het dodental oplopen tot vijftig. Eerder verklaarde een regeringsw­oordvoerde­r dat de leider van de religieuze militie, Ne Muanda Nsemi, ontsnapte bij de aanval, samen met een vijftigtal andere gevangenen. Nsemi werd in maart gearrestee­rd voor het plannen van aanslagen tegen president Joseph Kabila. Volgens een politiewoo­rdvoerder zijn sommige van de ontsnapte gevangenen gevaarlijk­e criminelen. De burgemeest­er van het nabijgeleg­en Selembao verklaarde dan weer dat honderden gedetineer­den ontsnapten, en dat 179 van hen ondertusse­n weer konden worden gevat. Het is niet bekend of Nsemi zich onder die gearrestee­rden bevindt.

De BDK wil het pre-koloniale Congo doen herleven, en is vooral actief in de zuidwestel­ijke provincie Kongo Central. De militie streeft daarvan de afscheidin­g na.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname