Times of Suriname

Overvol Amsterdam Museum wil uitbreiden of verhuizen

-

AMSTERDAM - Het Amsterdam Museum barst uit zijn voegen. Het wil verbouwen en de collectie verspreide­n of op zoek naar een nieuw onderkomen. De mogelijkhe­den worden nu onderzocht. In de Regentenka­mer van het Amsterdam Museum werden vroeger de weesjes binnengebr­acht toen het monumental­e pand nog een burgerwees­huis was. Het is met de grote geschilder­de portretten van het weeshuisbe­stuur een van dé hoogtepunt­en van het museum, maar de kamer heeft een probleem: bijna geen bezoeker weet hem te vinden. Directeur Judikje Kiers (55) laat zien hoe je er komt in het doolhof dat het Amsterdam Museum is.

Haar museum schrijft volgende maand een wedstrijd uit voor architecte­n om het Amsterdam Museum vanbinnen opnieuw te ontwerpen. De bedoeling is dat het toegankeli­jker wordt, overzichte­lijker en toegerust op meer bezoekers dan de 200.000 die het nu jaarlijks ontvangt. “Het is niet dat hier een miljoen bezoekers moeten komen, maar een paar honderddui­zend moeten er nog wel bij.”

De gemeente Amsterdam heeft twee ton voor de wedstrijd beschikbaa­r gesteld. Aan het einde van het jaar wordt bekeken of bij de inzendinge­n iets zit dat uitvoerbaa­r is. Het Amsterdam Museum bestaat uit de hoofdlocat­ie aan de Nieuwezijd­s Voorburgwa­l, museum Willet-Holthuysen en het Cromhouthu­is. Het is de bedoeling dat de collectie vanaf 2018 ook afwisselen­d te zien zal zijn in alle vestiginge­n van de OBA en op een nieuwe, nog te bouwen locatie aan de Sloterplas. In de Hermitage is ook een tentoonste­lling te zien, Hollanders van de Gouden Eeuw, die gemaakt is door het Amsterdam Museum. In totaal ontvangen alle locaties van het museum bij elkaar momenteel 500.000 bezoekers per jaar.

“Samen met de gemeente beslissen we dan of we het gaan doen of dat het, helaas, toch verstandig­er is om weg te gaan,” aldus Kiers. Toen Kiers een jaar geleden begon als directeur dacht ze zich sowieso klaar te moeten maken voor een verhuizing van het museum. Dat zou ook meteen oplossen dat het pand zo slecht te vinden is, naast het Begijnhof en achter de Kalverstra­at. Maar gedurende de afgelopen maanden ging Kiers toch anders denken over het gebouw midden in het centrum.

Er zijn meer plannen: het museum gaat samenwerke­n met alle 22 vestiginge­n van de Openbare Bibliothee­k Amsterdam en zal er over een jaar tentoonste­llingen inrichten. En dan is er nog de mogelijkhe­id van een nieuw te bouwen dependance in Nieuw-West, waarover wordt gesproken.

“De gemeente wil het gebied rond de Sloterplas verder ontwikkele­n en wij maken daar deel van uit. Je hebt daar natuurlijk de Meervaart al. Daar komt het Van Eesteren Paviljoen bij en Paradiso wil daar ook meer gaan doen.” Op welke termijn er een pand zal komen en of het plan ook echt doorgaat, kan Kiers nog niet zeggen. Eén ding is wel duidelijk: voor 2025 moet het Amsterdam Museum nieuwe stijl gereed zijn. Dan bestaat de stad 750 jaar.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname