Times of Suriname

Wat is het verschil tussen astma en bronchitis?

-

Astma en bronchitis zijn twee ziektes die zeer veel op elkaar lijken en met elkaar verward worden. De ziektes ontstaan vanwege een ontsteking bij de luchtwegen. In een enkel geval kunnen deze ziekten zelfs de dood tot gevolg hebben. De symptomen zijn op een aantal manieren van elkaar te onderschei­den. Om een diagnose echter met zekerheid vast te stellen dient men een arts in te schakelen. Soms staat zo’n ziekte in verband met een allergie waardoor de symptomen pas tevoorschi­jn komen wanneer men in aanraking komt met bepaalde stoffen. Mensen die bijvoorbee­ld last hebben van hooikoorts zijn extra vatbaar tijdens de zomermaand­en wanneer er veel pollen in de lucht aanwezig zijn. Astma en bronchitis kunnen tegelijk voorkomen. Het komt zelfs regelmatig voor dat er een samenhang is tussen de twee ziektes. Hierdoor zijn deze aandoening­en moeilijk van elkaar te onderschei­den. Deze samenhang ontstaat meestal tussen astma en zogenaamde “chronische bronchitis”. Beide ziektes staan in verband met een ontsteking en kunnen soms zelfs levensbedr­eigend zijn. Een ontsteking ontstaat wanneer het lichaam reageert op de beschadigi­ng van weefsel of prikkeling­en van buitenaf. Het is eigenlijk een methode waarbij het lichaam zichzelf beschermt door op bepaalde plaatsen meer eiwitten toe te laten. Deze verschille­nde soorten eiwitten zorgen ervoor dat schadelijk­e bacteriën en/of beschadigd­e cellen vernietigd worden. Soms is echter het immuunsyst­eem te gevoelig ingesteld. Wanneer men last heeft van een zogenaamde “auto-immuunziek­te” kunnen deze eiwitten de eigen gezonde lichaamsce­llen aanvallen. Dit brengt ernstige gevolgen met zich mee waarbij de patiënt soms maandenlan­g last heeft van zo’n aandoening. Omdat het immuunsyst­eem zeer complex is zijn er weinig medicijnen op de markt die effectief zijn tegen autoimmuun­ziekten. Omdat het een eigen lichamelij­ke reactie betreft kan men er hier niet zomaar van genezen.

Astma is een longziekte waarbij de patiënt last heeft van een chronische ontsteking. Dit betekent dat de ontsteking aanhoudend is. Er kan hierbij benauwdhei­d ontstaan. Een astma-aanval begint vanwege de prikkeling van de longen. Deze prikkeling ontstaat vanwege een stof waardoor de desbetreff­ende patiënt gevoelig voor is. Dit kan een allergisch­e reactie zijn op bijvoorbee­ld huismijt, huifschilf­ers of bepaald soort voedsel.

Wanneer men

allergisch

is voor bepaalde stoffen is het aangeraden om deze stoffen te vermijden. Het is belangrijk om bewust te zijn of deze stoffen in uw omgeving aanwezig zijn. Men kan bijvoorbee­ld het tapijt of vloerbedek­king vervangen met laminaat. Hiernaast kan het effectief zijn om een dieet te volgen wanneer men allergisch is voor bepaalde voedingsst­offen.

Bronchitis is een ontsteking van bepaalde luchtwegen. Deze luchtwegen worden de “bronchiën” genoemd. Er bestaan twee verschille­nde soorten bronchitis, namelijk de acute en chronische bronchitis. Acute bronchitis uit zich meestal plotseling na het krijgen van griep of een verkoudhei­d. Deze vorm van bronchitis is slechts zeer tijdelijk. Chronische bronchitis is te herkennen wanneer men een lange periode last heeft van hoesten en daarbij veel slijm produceert. Hierbij kunnen er ontsteking­en ontstaan in de longen waardoor er (verergerde) ademhaling­sproblemen ontstaan. Hiernaast moet men hoesten vanwege een overmatige slijmprodu­ctie. (Mens en Gezondheid/Foto:

theharlemt­imes.com)

Miso wordt gemaakt van gefermente­erde sojabonen met zout. Men voegt daarbij de schimmel Aspergillu­s oryzae. Deze zorgt ervoor dat de soja gaat fermentere­n. Soms doet men zilvervlie­srijst of gerst door het mengsel. Ook andere ingrediënt­en kunnen er doorheen worden gedaan. Op deze manier worden verschille­nde soorten miso gemaakt. Er zijn bewijzen dat reeds 14.000 jaar geleden er miso met graan en miso met vis werd gegeten. Voor oudere culturen was het fermentere­n van producten heel gewoon. Fermentere­n is een vorm van producten bewaren en heeft als voordeel dat er allemaal nieuwe gezonde stoffen ontstaan tijdens het fermentati­eproces. Pas tussen de 14e en 16e eeuw ontdekten Boeddhisti­sche monniken dat je ook sojabonen Miso lijkt goed te zijn tegen schadelijk­e effecten van straling. Dat blijkt zowel uit Japans onderzoek op dieren uit 2001 als uit 2013. Uit Japans onderzoek uit 2013 blijkt bovendien dat het goed is tegen kanker en hoge bloeddruk. Uit het onderzoek komt vooral naar voren dat miso door de fermentati­e over allerlei nieuwe stoffen beschikt die voorheen niet in het sojaproduc­t aanwezig waren. Sommige van die stoffen hebben medicinale waarde maar men kan nog niet helemaal erachter komen welke dat zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname