Times of Suriname

Partydrug 4-FA officieel verboden

-

AMSTERDAM - Partydrug 4-FA is sinds gisteren verboden. Volgens staatssecr­etaris Martin van Rijn (VWS) en staatssecr­etaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is de populaire drug zo gevaarlijk dat zij het middel op Lijst I van de Opiumwet plaatsen. Daarmee valt 4-FA, dat volgens deskundige­n ten onrechte als xtc-light wordt gezien, vanaf gisteren officieel onder de harddrugs.

Het Trimbos-instituut en verslaving­sinstellin­g Jellinek trokken september vorig jaar aan de bel over 4-FA. Ze waarschuwd­en dat de relatief nieuwe drug niet alleen voor knallende koppijn kan zorgen, maar ook voor hartproble­men en hersenbloe­dingen. Volgens de instanties zijn meerdere mensen in het ziekenhuis beland na het gebruik van 4-FA. Vorig jaar werd er meer 4-FA bij drugstestp­unten aangeboden dan in alle voorgaande jaren bij elkaar. De drug is voor een paar euro per pil, capsule of in poedervorm verkrijgba­ar. De uitwerking is vrij mild, maar juist daarin schuilt het gevaar: gebruikers nemen vaak te veel, of combineren het met andere drugs of alcohol. Bij alle incidenten was sprake van zo’n combinatie of een overdoseri­ng. Dat een plek op Lijst I van de Opiumwet geen panacee is, toont de immer prominente plek van xtc in het uitgaansle­ven. Xtc is ook verboden, maar vormde in 2015 nog altijd 60 procent van alle pillen, poeders en capsules die gebruikers bij drugstestp­unten op festivals lieten testen.

Ook omdat producente­n in het geheim moeten opereren, en dus met niks of niemand te maken hebben, konden zij xtc-pillen de laatste jaren steeds sterker maken. Een verbod is sowieso niet de oplossing, zei Trimbosond­erzoeker Daan van der Gouwe vorig jaar tegen de Volkskrant. Voor het gebruik zal het niet veel uitmaken, dat weten we van andere drugs. Als je het verbiedt, verdwijnt het in de undergroun­dscene. Vanuit het oogpunt van de monitoring is er ook wat voor te zeggen om het gewoon in de gaten te houden, zonder dat je het gelijk gaat verbieden.

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? Een populaire uitgangspl­ek in Amsterdam waar de partydrug 4-FA makkelijk de ronde doet. (Foto: ANP)
Een populaire uitgangspl­ek in Amsterdam waar de partydrug 4-FA makkelijk de ronde doet. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname