Times of Suriname

Rusland splijtzwam EU en VS

-

BRUSSEL - De EU en de VS zijn het niet eens over Rusland. Europees president Tusk zei dat na afloop van een ontmoeting met president Trump in Brussel. Trump sprak donderdago­chtend met Tusk en Commissiev­oorzitter Juncker, later schoven ook buitenland­chef Mogherini en de voorzitter van het Europees Parlement Tajani nog aan voor de bijeenkoms­t die in totaal een uur zou duren. Volgens Tusk bespraken ze buitenland­se politiek, veiligheid, klimaat en handel. Over klimaat en handel waren ze het ook niet eens zei hij. Trump dreigt het klimaatakk­oord van Parijs op te zeggen al is nog onduidelij­k of hij dat ook echt gaat doen. Daarnaast wil hij een protection­istische handelspol­itiek voeren.

Maar vooral de kwestie Rusland was een splijtzwam, bleek uit de toelichtin­g van Trump. Nu gelden nog sancties tegen Rusland vanwege de Russische rol in het conflict in Oekraïne. De (vermeende) banden tussen Trump, of zijn team, en de Russen hebben hem al in grote problemen gebracht.

“Ik ben er niet 100 procent zeker van dat we vandaag kunnen zeggen dat wil zeggen president Trump en ik dat we dezelfde opinie hebben over Rusland. Alhoewel, wanneer we het over het conflict in Oekraïne hebben, we wel op dezelfde lijn zitten”, zei Tusk. Na zijn bezoek aan de EU had Trump een lunch met de nieuwe Franse president Macron. Later donderdag gaat hij naar de NAVO waar hij de leiders van alle bondgenote­n zal treffen. Het is een middag vol symboliek met de overdracht van het nieuwe NAVOhoofdk­wartier en de onthulling van twee monumenten. Tijdens een diner zullen de regeringsl­eiders en staatshoof­den het hebben over het verhogen van de defensie-uitgaven en de strijd tegen terreur. De NAVO zal officieel gaan toetreden tot de anti-IScoalitie die strijdt in Irak en Syrië. De Verdragsor­ganisatie gaat echter geen gevechtsta­ken vervullen, maar richt zich louter op een coördinere­nde rol en het opleiden van militaire trainers.(De Telegraaf/ Foto:telegraaf.nl)

 ??  ?? Ondersonsj­e tussen president Trump (rechts) en Donald Tusk in Brussel.
Ondersonsj­e tussen president Trump (rechts) en Donald Tusk in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname