Times of Suriname

Meer geld, meer antiterreu­r: Trump blij met NAVO

-

VS - De NAVO deed gister alles om haar belangrijk­ste lid, Amerika, in de watten te leggen. Op een werkdiner dat om zes uur begint en maar krap drie uur duurt, beloven de Europese lidstaten geleidelij­k aan hogere defensie-uitgaven en een zwaarder accent op terreurbes­trijding.

Alles is erop gericht VSpresiden­t Donald Trump na een bliksembez­oek van net iets meer dan een dag tevreden weer op het vliegtuig te zetten. Hij moet blij zijn met de club die hij in januari nog duur en achterhaal­d vond. De NAVO schrok zich vorig jaar rot toen hij als presidents­kandidaat dreigde om landen die hun contributi­e niet betalen bij een aanval in de steek te laten, en schrok zich opnieuw rot toen hij in november nog president werd ook. Nu plooit Europa.

Op voorspraak van Trump maakt elk NAVO-lid dat nog geen 2 procent van zijn BNP aan defensie besteedt – veruit het gros – voortaan elk jaar een nationaal plan, waarin het aangeeft in welke stappen het naar die 2 procent toewerkt. De eerste plannen moeten er eind dit jaar zijn. Ook moet er in elk geval elk jaar al wat bij. Trump bereikt daarmee dat de NAVO als geheel haar uitgaven opschroeft en Amerika niet langer onevenredi­g veel betaalt.

Ook Trumps tweede wens lijkt grotendeel­s te worden ingewillig­d: de NAVO gaat meer doen aan antiterreu­r. Gisteravon­d werden de lidstaten het al eens dat de NAVO als organisati­e lid wordt van de coalitie tegen Islamitisc­he Staat, vanavond wordt dat bekrachtig­d. Bij de training van legers van partnerlan­den wordt meer aandacht besteed aan antiterreu­r, en zeker zullen de Europese landen ook lippendien­st bewijzen aan de wens van Trump om meer troepen naar Afghanista­n te sturen. Zolang het niet over concrete aantallen gaat, doen ze daar niet moeilijk over. De vluchten met Awacs radarverke­nners die vanuit het Turkse luchtruim tot diep in Syrië kunnen kijken, worden uitgebreid, en er komt extra tankcapaci­teit in de lucht. Gistermidd­ag is alle tijd ingeruimd voor de overdracht, door de Belgische koning aan de NAVO-leiders, van het nieuwe NAVO-hoofdkwart­ier, het belangrijk­ste nieuws moet vanavond komen uit de tafelrede van de VS-president. Die moet duidelijk maken of er nog steeds rafeltjes zijn, of dat Amerika toch weer de robuuste en rotsvaste NAVOpijler is die het de afgelopen 68 jaar is geweest. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname