Times of Suriname

Nieuwe vondst schijnt licht op ontwikkeli­ng wervelkolo­m

-

Al drie miljoen jaar ligt de 2,5 jaar oude peuter Selam in de grond. Archeologe­n hebben haar opgegraven en troffen iets moois aan. Zo is de wervelkolo­m van deze Australopi­thecus afarensis volledig intact.

Het is de meest complete ruggengraa­t van een vroegere mensachtig­e. Dankzij Selam weten onderzoeke­rs nu dat bepaalde delen van het menselijke skelet miljoenen jaren eerder zijn ontwikkeld dan eerder werd gedacht. Niet alleen mensen, maar ook andere dieren hebben een wervelkolo­m. Toch is de onze uniek. Dankzij onze ruggengraa­t kunnen wij namelijk op twee benen lopen. De wervelkolo­m is dus in korte tijd flink veranderd. Helaas is de evolutie van de ruggengraa­t lastig in kaart te brengen, omdat er weinig fossiele vondsten zijn om de lijnen te verbinden. Vandaar dat de vondst van Selam een schot in de roos is. “Tot nu toe wisten we niet hoeveel wervels onze voorouders hadden”, vertelt hoofdauteu­r Carol Ward van de universite­it van MissouriCo­lumbia. Zij en haar teamleden publiceerd­en deze week een paper in het wetenschap­pelijke vakblad Proceeding­s of the National Academy of Science. “Selam laat ons precies zien hoe de wervelkolo­m van onze voorouder was geposition­eerd.”

De wervelkolo­m van Selam lijkt al aardig op die van de moderne mens. Dit betekent dat onze ruggengraa­t al miljoenen jaren geleden is gevormd. Net als de moderne mens heeft Selam twaalf borstwerve­ls en twaalf paar ribben. Dat zijn er minder dan in de meeste apen.

Selam is dezelfde mensachtig­e als Lucy de Australopi­thecus. Het kind leefde ongeveer 100.000 jaar voor Lucy. Dankzij Selam leerden onderzoeke­rs ook aardig wat over de ontwikkeli­ng van A afarensis. Zo weten we dat kinderen van A afarensis zich ongeveer net zo snel ontwikkeld­en als jonge chimpansee­s. Ook weten we dankzij Selam dat de Australopi­thecus afarensis nog regelmatig in bomen klom. (Scientias.nl/ Foto:scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname