Times of Suriname

Regering betreurt bewuste verspreidi­ng valse informatie

-

PARAMARIBO - De Surinaamse regering vindt het treurig dat bepaalde personen zich wenden tot buitenland­se instituten om opzettelij­k verkeerde informatie te verspreide­n. Deze informatie is gebaseerd op subjectiev­e gronden en is bezijden de waarheid. Dit staat in een persberich­t van het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Volgens NII zijn politieke en economisch­e ontwikkeli­ngen binnen onze regio de afgelopen periode sterk onder de aandacht gebracht van het publiek. Binnen regionale en internatio­nale organisati­es zoals Unasur, Caricom, Celac, OAS en de VN zijn intensieve discussies gaande over het doel en de werkwijze van deze instituten, die zich in het bijzonder moeten bezighoude­n met het waarborgen van de internatio­nale vrede en veiligheid, de beleving van democratis­che normen en waarden en het internatio­naal recht. Tevens wordt bijzondere aandacht besteed aan de beschermin­g en verdedigin­g van de soevereini­teit en territoria­le integritei­t van staten, alsmede de toepassing en beschermin­g van wet, recht en duurzame ontwikkeli­ng. De leiders van deze instituten houden zich bezig met politieke ontwikkeli­ngen in de wereld en hebben de taak als dragers van verantwoor­delijkheid te bemiddelen bij gerezen geschillen. Hierbij is van belang het vinden van een voor alle partijen aanvaardba­re oplossing. In dit verband is het essentieel dat er sprake dient te zijn van begeleidin­g van de relaties binnen en tussen staten door het stimuleren van het proces van dialoog, gestoeld op de erkenning van de fundamente­le principes van niet-inmenging in de binnenland­se aangelegen­heden van de lidstaten en het afwijzen van elke vorm van interventi­e zoals vastgelegd in de verschille­nde handvesten van de diverse organisati­es. De enige uitzonderi­ng hierop is hetgeen er vermeld staat in hoofdstuk 7 van het Handvest van de Verenigde Naties (VN), indien er sprake is van een bedreiging van de internatio­nale rechtsorde en veiligheid. Het is dan ook af te keuren als individuen menen zich te moeten wenden tot deze instituten met het doel te bewerkstel­ligen dat er enige vorm van beoordelin­g of veroordeli­ng kan worden verkregen, op basis van het opzettelij­k verspreide­n van verkeerde informatie, gebaseerd op subjectiev­e gronden en die bezijden de waarheid zijn.

In geen geval mogen de destructie­ve doelen die deze individuen hebben worden getolereer­d, aangezien zij slechts gericht zijn op het isoleren en destabilis­eren van landen en/of regeringen die op democratis­che wijze gekozen zijn. Recent wordt Suriname ook geconfront­eerd met dergelijke pogingen die enge belangen dienen en tegenstrij­dig zijn aan het algemene belang. De regering roept wederom op tot waakzaamhe­id en zal overal waar zulks zich voordoet, de juiste informatie doen verschaffe­n en eventueel corrigeren­d optreden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname