Times of Suriname

Rvc Canawaima bedankt

-

NICKERIE - De raad van commissari­ssen (rvc) bij Canawaima Suriname heeft per 19 mei zijn functie neergelegd en ter beschikkin­g gesteld van de minister van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie. Dit is schrifteli­jk gebeurd, bevestigt president-commissari­s Birinderko­emar Jaikaran. De bewindsman heeft daar nog niet op gereageerd.

Jaikaran merkt op dat de raad sinds zijn aantreden bezig is geweest. “Je neemt beslissing­en en dan moet je veel overleg plegen wat heel onduidelij­k was hoe het moet. We hebben veel mooie dingen kunnen doen en hebben ook veel dingen in kaart gebracht. Het is vrij duidelijk dat wij dingen hebben gedaan die de afgelopen jaren niet gebeurd waren.” Bijvoorbee­ld was er bijna 15 maanden geen gesprek tussen Suriname en Guyana. “Dat hebben wij binnen heel korte tijd kunnen realiseren”, zegt Jaikaran.

Hij geeft aan dat het grootste probleem is het onderhoud van de veerboot. Er is een gigantisch­e achterstan­d in het onderhoud van de boot. Alles is verouderd. Er moeten nieuwe machines aangeschaf­t worden. “Dat hadden wij ook al in beeld en wij hadden ook een kostenplaa­tje opgemaakt wat het project ons zou kosten. Het vervelende verhaal van Canawaima is, dat je iets nooit alleen kan doen.” Jaikaran legt uit dat eerst drie groepen mensen in Suriname nodig zijn om iets gedaan te krijgen. “Dan moeten wij naar Guyana, dan moet weer daar gesproken worden en moet de groep van Guyana weer gaan praten met hun minister en de minister weer met de president om te komen tot een punt om een beslissing te kunnen nemen.” Iets dat binnen een dag zou moeten gebeuren, duurt maanden voor er een beslissing wordt genomen. Hij onthult dat de Centrale Landsaccou­ntantsdien­st binnenkort onderzoek zal doen bij Canawaima. Hij hoopt dat het onderzoek uitwijst wat er aan de hand is. “Want het kan niet zo zijn dat het team van Guyana goed werk verricht en veel geld heeft, maar dat het team in Suriname hetzelfde aantal mensen vervoert met de boot, maar toch weinig geld op de rekening heeft”, zegt Jaikaran. In de rvc hadden naast Jaikaran ook Sultan Mohamed en Livia Pelswijk zitting. Alle drie leden hebben hun functie ter beschikkin­g gesteld. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname