Times of Suriname

Succesvoll­e vrouwen inspireren

-

PARAMARIBO - Vijf vrouwen willen niet alleen hun succesverh­aal vertellen. Zij willen inspireren zodat vrouwen met opgeheven hoofd hun droom najagen. Dit was de bedoeling van ‘The Passion Expo’ die zondag door Sysa werd georganise­erd.

In Bondru Clubhouse hebben Jennifer Haakmat, Kimberly Gefferie, Sharron LeeuwinGro­eizaam, Eugenia Walden en Stefanie Brunswijk vrouwen laten zien dat dromen kunnen uitkomen. Dit staat in een persberich­t van vrouwennet­werk Sysa.

Tijdens de expo stonden drie zaken dwars door alle verhalen centraal: originalit­eit, creativite­it en moed. De reis naar succes begint door op zoek te gaan naar zichzelf. Elke inspirator heeft op haar eigen wijze verteld hoe deze vraag is beantwoord. Als deze vraag is beantwoord, zal direct duidelijk worden welke talenten er aanwezig zijn. Maar de meest ingrijpend­e vraag die avond was: hoe heb ik de durf, moed en het doorzettin­gsvermogen gevonden om mijn droom na te jagen. Volgens Chantel Vyent, een van de motoren achter het vrouwennet­werk Sysa, kan deze expo gezien worden als een zusterproj­ect, waar vrouwen worden geïnspiree­rd om hun talenten te ontdekken. “De bedoeling van de expo is om vrouwen te laten zien dat je door het ontwikkele­n van je talenten en gepassione­erd die in te zetten, veel kan bereiken. Dit willen wij bewerkstel­ligen door de bezoekers een duidelijk beeld te presentere­n op het gebied van ondernemer­schap.” In 1994 werd Nelson Mandela in Zuid-Afrika gekozen tot de eerste zwarte president van het land. Tijdens zijn ‘State of the Nations’ in dat zelfde jaar zei deze grote leider het volgende: “Freedom cannot be achieved unless the women have been emancipate­d from all forms of oppression”. 23 jaar later zorgt deze quote ervoor dat het vrouwennet­werk Sysa wordt opgericht. Sysa staat voor Syi Yu S’sa, wat inhoudt dat wij als vrouwen oog moeten hebben voor de noden van onze zusters. Dit netwerk is echter niet de zoveelste genderorga­nisatie die onderdrukk­ing van de vrouw zoekt bij de overheersi­ng van de man. Integendee­l, deze organisati­e gaat er vanuit dat de kracht bij de vrouw zelf ligt. In hun visie zijn er nog teveel vrouwen die de reden zijn van elkaars ondergang of niet bereid zijn elkaar te ondersteun­en. Vrouwen hebben elkaar nodig en deze zusters willen dit niet alleen van de daken schreeuwen, maar actie ondernemen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname