Times of Suriname

Door hitte minder drukke herdenking Margraten

-

MARGRATEN - Een paar duizend mensen hebben gisteren de Amerikaans­e erebegraaf­plaats in het Limburgse Margraten bezocht voor de jaarlijkse herdenking van de militairen uit dat land die in de Tweede Wereldoorl­og sneuvelden bij de bevrijding van Europa. Het aantal belangstel­lenden lag door de hitte lager dan in andere jaren, meldde de organisati­e. Vorig jaar kwamen er nog zo’n zesduizend mensen op af. Namens het kabinet legde demissiona­ir minister Ronald Plasterk (Binnenland­se Zaken) een krans. Hij hield ook een toespraak waarin hij stilstond bij de opoffering die deze helden brachten. Van Amerikaans­e zijde was onder anderen generaal Curtis Scaparrott­i aanwezig. Hij geeft leiding aan Amerikaans­e troepen in Europa

Op de begraafpla­ats liggen 8.301 Amerikaans­e soldaten die bij hun opmars door West-Europa omkwamen. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1.722 vermiste Amerikaans­e soldaten. De herdenking in Margraten, werd voor de 73e keer gehouden, één dag voor de viering van Memorial Day in de VS.

Alle graven op het kerkhof en namen op het monument zijn ‘geadopteer­d.’ De mensen die dat gedaan hebben, leggen in de dagen voorafgaan­d aan de herdenking bloemen op de graven. Ook versieren scholieren uit de omgeving de graven met Amerikaans­e en Nederlands­e vlaggetjes. De bijeenkoms­t werd opgeluiste­rd door een erewacht en kransdrage­rs van de landmacht. F-16’s van de luchtmacht vlogen op het eind in zogenoemde missing man-formatie over de begraafpla­ats. (NU.nl/Foto: Tweedewere­ldoorlog.nl)

 ??  ?? Kransen op de Amerikaans­e erebegraaf­plaats in het Limburgse Margraten.
Kransen op de Amerikaans­e erebegraaf­plaats in het Limburgse Margraten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname