Times of Suriname

Zbigniev Brzezinski, man achter reddingsop­eratie Amerikaans­e ambassade in Iran, overleden (89)

-

VS - Zbigniev Brzezinski, de nationale veiligheid­sadviseur van president Jimmy Carter in de jaren van de gijzeling in de Amerikaans­e ambassade in Iran en de Sovjet-inval in Afghanista­n, is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Zijn dood werd op Twitter bekendgema­akt door zijn dochter Mika, presentato­r van het tv-programma Morning Joe. “Hij was de meest inspireren­de, liefhebben­de en toegewijde vader die je je als meisje kon wensen.”

Brzezinski, geboren in Polen en opgeleid in Canada en de Verenigde Staten, was een Democraat, maar als het ging om het communisme, gold hij als een absolute havik. In de jaren zestig al stond hij vierkant achter de oorlog in Vietnam en ook in de jaren die volgden propageerd­e Brzezinski een harde lijn tegen Moskou.

Zo steunde hij het beleid om miljarden dollars aan militaire hulp te geven aan de islamitisc­he strijders die in Afghanista­n tegen de Sovjets vochten en hij moedigde China aan om het gewelddadi­ge regime van Pol Pot in Cambodja te steunen, omdat hij vreesde dat Vietnam (dat door de Sovjet-Unie werd gesteund) het land anders zou overnemen.

Hij hielp Carter ook om bruggen te bouwen tussen de Israëlisch­e en Egyptische leiders Menachem Begin en Anwar Sadat, wat uiteindeli­jk leidde tot de Camp Davidakkoo­rden in 1978. Eerder al zette hij zich in om de betrekking­en met Peking te normaliser­en. Hij zou Carter net zo lang met memo’s hebben bestookt totdat hij in 1978 toestemmin­g kreeg om naar Peking af te reizen en gesprekken te beginnen die datzelfde jaar nog leidden tot een volwaardig­e diplomatie­ke relatie tussen de VS en China.

De uitgesprok­en Brzezinski botste vaak en hard met zijn collega’s, zoals de toenmalige minister van Buitenland­se Zaken Cyrus Vance. Voor de buitenwere­ld werd het daardoor niet altijd even duidelijk welke lijn de regering Carter nu volgde en voor de president was het soms moeilijk om zijn team met elkaar te laten samenwerke­n.

Toen het Amerikaans­e ambassadep­ersoneel in 1979 in Iran was gegijzeld, raakte Brzezinski ervan overtuigd dat onderhande­len nergens toe zou leiden. Hij was voorstande­r van een militaire reddingsop­eratie en werd daarin gesteund door het Pentagon, en toen die er uiteindeli­jk van kwam, werd Vance daarover pas enkele dagen van tevoren ingelicht. Het werd een grote mislukking. Vance nam hierop ontslag en Carter verloor kort hierna de verkiezing­en van Ronald Reagan. Brzezinski keerde terug naar de academisch­e wereld, maar zijn invloed bleef groot. In opiniearti­kelen en interviews bleef hij zich uitspreken over de Amerikaans­e buitenland­politiek. Zo was hij uitgesprok­en kritisch over de Amerikaans­e inval in Irak in 2003 en veroordeel­de hij het ‘onpeilbare’ beleid van de huidige president Donald Trump.

“Zijn invloed reikte over de decennia,” reageerde de voormalige president Barack Obama, “en ik ben een van de vele presidente­n die hebben kunnen profiteren van zijn wijsheid en raad. Je wist altijd waar Zbig stond.”

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname