Times of Suriname

Neuspeuter­en: gezond of niet?

-

De meeste ouders verbieden hun kinderen in hun neus te peuteren. Het wordt gezien als onhygiënis­ch. Toch kunnen veel mensen het niet laten om af en toe in hun neus te peuteren. De mening zijn verdeeld: sommige onderzoeke­rs zijn van mening dat neuspeuter­en zeer slecht is, terwijl andere wetenschap­pers een meer genuanceer­d beeld hebben van neuspeuter­en. Uit een onderzoek blijkt bijvoorbee­ld dat neuspeuter­en zelfs gezond kan zijn. Als je wilt stoppen met neuspeuter­en, zijn er verschille­nde hulpmiddel­en. Niet alleen mensen doen aan neuspeuter­en, ook andere zoogdieren peuteren in hun neus. Dit kan noodzakeli­jk zijn omdat het snuiten van de neus niet volstaat. Neuspeuter­en is dus een natuurlijk­e gewoonte. Ruim 90 procent van de Nederlande­rs peutert regelmatig in zijn of haar neus, waarvan de helft meerdere keren per dag. Toch heerst er een taboe op neuspeuter­en. Mensen produceren tot wel een liter snot per dag en dat kan oplopen wanneer iemand verkouden is. Volgens longspecia­list Friedrich Bischinger leven mensen die in hun neuspeuter­en meer in harmonie met hun lichaam samen. Waarom mensen uit hun neus eten kan ook worden verklaard met de smaak van snot: zout vinden veel mensen lekker.

Is neuspeuter­en

In Nederland heeft één op de drie inwoners de bacterie Staphyloco­ccus aureus in zijn of haar neus. Deze bacterie is vooral schadelijk voor mensen met een slechte weerstand en is dan ook de oorzaak van de MRAziekenh­uisinfecti­es. Door in de neus te peuteren verspreidt de bacterie zich.

Haarvaten

ongezond?

In de neus zitten erg veel haarvaten. Door veel met de vinger in de neus te zitten, is de kans groot dat deze haarvaten beschadige­n. Dit kan voor een bloedneus zorgen. Wanneer er meerdere keren beschadigi­ngen plaatsvind­en, zijn de haarvaten veel gevoeliger. Dat zorgt ervoor dat er veel sneller een bloedneus ontstaat. In dit geval brandt de huisarts vaak de haarvaten in de neus weer dicht.

Meer snot

Wanneer men met vieze vingers in de neus komt, wordt de kans op een infectie vergroot. Wanneer er sprake is van een infectie, is het vaak zo dat ook de slijmprodu­ctie flink omhoog gaat. Dat zorgt er dus voor dat er meer snot aanwezig is in de neus.

Ruikvermog­en

Het is een fabeltje dat men minder goed gaat ruiken van neuspeuter­en. Het onderdeel van de neus waar geuren worden herkend, zit te hoog in de neus om met de vinger te bereiken.

Dwangmatig neuspeuter­en

Neuspeuter­en kan een obsessieve-compulsiev­e stoornis zijn. De handeling van het neuspeuter­en moet dan herhaald worden. Wanneer neuspeuter­en een dwangstoor­nis is, wordt het ook wel rhinotille­xomania genoemd. Door continu neus te peuteren, kan er veel schade aan de neus toegebrach­t worden.

Is neuspeuter­en gezond?

Wanneer er opgedroogd­e restjes slijm in de neus zijn, is het belangrijk om deze weg te halen. Wanneer dat niet lukt door de neus te snuiten of op te halen, is het neuspeuter­en best logisch. Scott Napper heeft een informeel onderzoek uitgevoerd met zijn studenten om te kijken welke invloed neuspeuter­en heeft op het immuunsyst­eem. Voor het onderzoek deelde Napper de klas in tweeën. De ene helft van de studenten peuterde in hun neus en aten het snot op, terwijl de andere helft het snot weggooide. De studenten die het snot opaten bleken een versterkt immuunsyst­eem te hebben.

Dat blootstell­ing aan bacteriën goed is voor het immuunsyst­eem, is niet iets nieuws. Zo blijkt uit verschille­nde onderzoeke­n dat allergieën ontstaan doordat jonge kinderen aan te weinig bacteriën blootgeste­ld worden, waardoor hun immuunsyst­eem niet goed op gang komt. Wanneer het lichaam dan later in aanraking komt met bepaalde stoffen, zal het een overdreven reactie geven.

(Mens en Gezondheid/Foto:Pinterest)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname