Times of Suriname

Groene thee goed voor je geheugen

-

De tijd dat we maar weinig keuze hadden als we thee wilden drinken, ligt gelukkig al een hele tijd achter ons. Er zijn tal van theemogeli­jkheden, van traditione­le zwarte thee tot rooibosthe­e, al of niet met een heerlijke geur of een spannende toegevoegd­e smaak. Maar er is ook groene thee. Groene thee heeft bijzondere eigenschap­pen. Het helpt bijvoorbee­ld je geheugen!

Een lekkere kop thee

Voor veel mensen hoort het er bij, een lekker kopje thee bij het ontbijt. Hoewel ook de koffie onverminde­rd populair blijft, lijkt de thee aan een opmars bezig. Er is ook keus genoeg. Je hebt de traditione­le zwarte thee, maar ook de theesoorte­n waar allerhande smaakjes aan zijn toegevoegd. Van zoethout tot vruchtensm­aakjes, of van spannende melanges waarin diverse kruiden een geheel eigen smaakervar­ing geven. Ook de groene thee wordt steeds populairde­r. En daar is alle reden toe.

Groene thee

Net als gewone thee is groene thee gemaakt van de bladeren van de camellia sinensis, de theeplant. Het verschil zit hem in de bewerking die de blaadjes tijdens de productie ondergaan. Bij groene thee vindt maar een minimale fermentati­e plaats en bij de traditione­le zwarte thee veel meer. In landen als China, Japan, Pakistan en Afghanista­n is de groene thee de norm, terwijl dat bij ons vooral de zwarte thee bekendheid geniet. Ook in het westen is de groene thee aan een opmars bezig. En dat is goed te begrijpen, het drinken van groene thee blijkt zo zijn voordelen te hebben.

Groene thee is gezonder

Natuurlijk is groene thee gewoon lekker. Maar er zijn daarnaast nog andere voordelen. De drinkers van groene thee claimen dat deze theesoort ook gezonder is en goed is voor je lichaam. Onderzoek lijkt dit te bevestigen. In Japan is een dertienjar­ig onderzoek gedaan, waarvan de resultaten in 2013 werden gepublicee­rd. Hierbij werden 83.000 Japanners gemiddeld dertien jaar gevolgd. Het bleek dat het drinken van groene thee de kans op beroertes verkleint. Het verschil was significan­t. Wie per dag vier kopjes groene thee dronk had twintig procent minder kans op een beroerte dan iemand die geen groene thee dronk. Ook het drinken van koffie bleek positieve effecten te hebben.

Maar er is nog meer

Groene thee bleek de conditie van de hersenen beter op peil te houden en de kans op beroertes en hersenbloe­dingen te verkleinen. Daarnaast waren er aanwijzing­en dat ook de cognitieve functies ervan positief werden beïnvloed. Onderzoeke­rs van teams van Zwitserse onderzoeke­rs, onder leiding van professor Christoph Beglinger van de universite­it van Basel en professor Stefan Borgwardt van de Psychiatis­che universite­itskliniek, doken hier in 2014 in. Zij kwamen met de bevestigin­g: groene thee is inderdaad goed voor je werkgeheug­en.

Het onderzoek

Om het effect van groene thee op mensen te meten, werden een aantal mannelijke proefperso­nen verzameld. De proefperso­nen kregen een glas frisdrank, waarin een aantal grammen extract van groene thee waren opgelost. Vervolgens moesten de proefperso­nen een aantal testjes doen, waarbij ze hun werkgeheug­en nodig hadden. Ondertusse­n werd via een scan de activiteit van de hersenen bijgehoude­n.

Resultaten onderzoek

van

Bepaalde delen van de hersenen, de pariëtale kwab en de frontale cortex, bleken onder invloed van het thee-extract beter te kunnen samenwerke­n. De groene thee versterkte dus voor een korte periode de effectieve connectivi­teit in de hersenen. En dat betekende weer dat de uit te voeren opdrachten met een beter resultaat volbracht werden. Kortom, groene thee heeft zijn goede kanten!

Gevolg en vervolg

het

Het is duidelijk dat het slim kan zijn om voor het uitvoeren van een taak, waarbij een beroep wordt gedaan op je werkgeheug­en, een flinke kop groene thee te drinken. Daarnaast kan het onderzoek ook een vooruitgan­g betekenen voor mensen die te maken hebben met cognitieve problemen. Er is natuurlijk nog meer onderzoek nodig, maar wellicht kan groene thee ook een positief effect hebben op de cognitieve functies bijvoorbee­ld mensen met een vorm van dementie.

(Mens en Gezondheid/Foto:

sport.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname