Times of Suriname

Apen ruilen gestolen spullen voor voedsel

-

Apen in Indonesië gebruiken een bijzonder slimme tactiek om voedsel te ontfutsele­n aan toeristen. Makaken die in de buurt van de Uluwatutem­pel op Bali leven, stelen eerst spullen zoals fotocamera’s en telefoons van toeristen. Vervolgens wachten ze totdat de bestolen bezoekers hen een cracker of een andere snack aanbieden in ruil voor de gestolen goederen. Dat melden onderzoeke­rs van de Universite­it van Luik in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Primates.

Er gingen al langer geruchten dat de apen rondom de Uluwatu-tempel toeristen bespeelden door spullen te stelen en die vervolgens te ruilen voor voedsel. Maar tot nu toe was het gedrag nooit wetenschap­pelijk bestudeerd. Onderzoeks­ter Fanny Brotcorne observeerd­e daarom vier maanden lang verschille­nde groepen makaken die rond de tempel leven. Uit haar onderzoek blijkt dat de twee groepen die het meest in contact komen met toeristen, het vaakst gestolen spullen ruilen voor voedsel.

Dat suggereert dat de apen het gedrag van elkaar leren, en dat het vermogen om ruilhandel te drijven met gestolen goederen niet is aangeboren. “Dit laat zien dat we hier te maken hebben met een nieuwe gedragstra­ditie in primaten”, verklaart onafhankel­ijk primatoloo­g Serge Wich op nieuwssite New Scientist. “Het bewijst dat deze apen kunnen leren om een andere soort te beroven en om te kopen.”

Hoofdonder­zoekster Brotcorne werd tijdens het onderzoek naar het bijzondere gedrag van de makaken zelf meerdere malen bijna beroofd. “De apen hebben geprobeerd om mijn pet, pen en mijn onderzoeks­gegegevens te stelen.”

(NU.nl/ Foto: allpozitiv­e.ru)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname