Times of Suriname

BENEfiET OM DURE THERAPIE JOERI TE BETALEN

-

De benefiet van dit weekend in GC De Maere moet het leven redden van Joeri Vanderwaer­en (29). Volgens artsen heeft hij maar enkele maanden meer te leven. Alleen een peperdure therapie in Keulen kan hem nog redden. De hele gemeente is getroffen door het lot van Joeri. De benefiet kondigt een volkstoelo­op aan. “We verwachten een paar duizend bezoekers”, zegt Kristel Wouters, één van de initiatief­nemers.

Anderhalf jaar lang heeft Joeri gevochten tegen kanker. Een zeldzame tumor had zich op zijn hersenvlie­s vastgezet. Drie weken geleden viel het harde verdict. Joeri zou nog maar enkele maanden meer te gaan hebben. “Dat nieuws viel rauw op ons dak”, zegt Kristel (29), die Joeri kent van jeugdhuis Den Uitlaat. “Dokter Van Gool in Keulen kan nog redding brengen met een immuunther­apie van drie sessies. 45.000 euro is nodig om de kuur te starten. Het ziekenfond­s betaalt dit niet terug.”

Kristel en een team van vijftien vrijwillig­ers zetten meteen hun schouders onder een geldinzame­ling. “Het begon kleinschal­ig, maar algauw raakte de hele gemeente betrokken. Elke dag komen er honderd spontane aanbieding­en binnen. Vrienden en familie staan achter de kookpotten tijdens het spaghettif­eest. Een wielervere­niging komt opdienen. De voetbalclu­b van de Keiberg, waar Joeri speelde, doet ook mee. Het is prachtig dat iedereen op zijn eigen manier iets bijdraagt.”

“We hebben nu contact met tientallen mensen in TieltWinge die we voordien niet eens kenden. We hoorden dat bij bakkerij Rubbens iemand spontaan 250 euro in de collectebu­s heeft gestopt toen hij het verhaal van Joeri hoorde. De gulle schenker maakte zich niet bekend, maar hij bezorgde ons kippenvel.” Zaterdag traden diverse artiesten op in gemeenscha­pscentrum De Maere. “Vanuit het jeugdhuis hebben we enige ervaring met fuiven organisere­n, maar dit is toch van een grotere orde. Elke week vergaderen we met ons kernteam en met de politie. In samenspraa­k met hen hebben we een draaiboek opgesteld. Er zal een EHBO-post staan. We zetten twintig stewards en gemachtigd­e opzichters in. De politie voorziet paaltjes om het parkeren in goede banen te leiden.”

“We beseffen dat de lat erg hoog ligt en dat er nadien nog meer geld nodig is om de therapie verder te zetten”, zegt Kristel. “Na het weekend gaan we enkele dagen beraden. In ieder geval houden we nog een veiling achter de hand met gesigneerd­e shirts en voorwerpen van bekende sporters. We hebben zopas nog handtekeni­ngen gekregen van Dries Mertens, Youri Thielemans en André Greipel.” Joeri blijft rustig onder de drukte. Hij heeft intussen de eerste sessie van de therapie achter de rug in Keulen.

(Bron/ Foto: HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname