Times of Suriname

Marawi grotendeel­s weer in handen leger

-

FILIPIJNEN - De Filipijnse strijdkrac­hten hebben aan terreurgro­ep IS gelieerde extremiste­n verdreven uit het grootste deel van de stad Marawi. “Onze commandant­en ter plekke hebben ons verzekerd dat het einde bijna in zicht is’’, zei brigadegen­eraal Restituto Padilla gisteren in Manilla.

Zo een 60.000 mensen zijn de afgelopen week op de vlucht geslagen voor de gevechten tussen het leger en de groep Maute. Door het geweld zijn volgens de autoriteit­en zeker negentien burgers, achttien militairen en 61 extremiste­n omgekomen. Er wordt gevreesd dat extremiste­n zich voordoen als vluchtelin­gen om ergens anders aanslagen te kunnen plegen.

Het grootste gedeelte van Marawi, waar voorheen zo een tweehonder­dduizend mensen woonden, zou inmiddels weer in handen zijn van het leger. Regeringst­roepen hebben alleen bepaalde gebieden niet in handen, zei Padilla. Hij gaf aan dat precisiebo­mbardement­en noodzakeli­jk zijn om overgeblev­en strijders uit te schakelen.

Het is nog onduidelij­k of de militairen versterkin­g krijgen van rebellengr­oepen. President Rodrigo Duterte gaf de opstandeli­ngen uit maoïstisch­e en separatist­ische hoek onlangs de kans om soldaten van de republiek te worden. De staat zou voorzien in soldij en huisvestin­g, als de rebellen zich zouden aansluiten bij de strijd tegen de lokale bondgenote­n van IS. De opstandeli­ngen leken te zijn overvallen door het aanbod. Het Moro Islamitisc­he Bevrijding­sfront (MILF) liet gisteren weten zich nog te moeten beraden op het voorstel van de president. De rebellen, die in 2014 al een vredesakko­ord met de regering sloten, benadrukte­n tegen islamistis­ch extremisme te zijn. Vergelijkb­are geluiden klonken uit de hoek van de maoïsten, die de uiterst linkse leer aanhangen van de oudChinese leider Mao. De communisti­sche rebellen van het Nieuwe Volksleger (NPA) zijn volgens een woordvoerd­er tegenstand­ers van alle terreurgro­epen. Hij zei niet of de groep ook van plan is zich bij de regeringst­roepen te voegen. (De Telegraaf)

 ??  ?? Het leger heeft een groot deel van de extremiste­n uit Marawi gedreven. (Foto: Asia Times)
Het leger heeft een groot deel van de extremiste­n uit Marawi gedreven. (Foto: Asia Times)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname