Times of Suriname

Intern onderzoek bij Britse veiligheid­sdienst MI5

-

GROOT-BRITTANNIE - Er komt een intern onderzoek bij MI5 naar de manier waarop de binnenland­se inlichting­endienst is omgesprong­en met waarschuwi­ngen over zelfmoordt­errorist Salman Abedi, die verantwoor­delijk is voor de aanslag in Manchester. Dat hebben Britse regeringsf­unctionari­ssen gisteren bevestigd tegenover de BBC.

Vrienden en bekenden uit de naaste omgeving van Abedi hebben MI5 zeker drie keer gewaarschu­wd voor zijn extremisti­sche gedachten voordat hij vorige week zichzelf opblies. De inlichting­endienst onderzoekt hoe het kon gebeuren dat daarmee niets is gedaan. Ook komt er nog een apart rapport aan de Britse ministers.

Abedi sloeg op 22 mei toe bij de lobby van de Manchester Arena, waar net een concert van Ariana Grande was geweest. Het was druk in de lobby, er kwamen 22 mensen om het leven en zestig mensen raakten gewond. Onder de slachtoffe­rs zijn veel jonge mensen. Sinds de aanslag zijn er meerdere mensen aangehoude­n. Zondag meldde de Britse minister van Binnenland­se Zaken, Amber Rudd, dat bekenden uit het netwerk van Abedi mogelijk nog vrij rondlopen.

In de nacht van zondag op maandag werd een 23-jarige man opgepakt in Shorehamby-Sea in West Sussex. Hij is de zestiende arrestant in het onderzoek. Twee mensen zijn weer vrijgelate­n. Er zitten nu veertien mensen vast.

Er zijn ongeveer drieduizen­d personen voor wie de Britse geheime diensten bijzondere interesse hebben. Ook Abedi behoorde daar een tijdje toe. De laatste tijd was hij echter geen onderwerp van onderzoek.

Afgelopen weekend werd het dreigingsn­iveau in het Verenigd Koninkrijk verlaagd naar zwaar. Volgens premier Theresa May heeft dit te maken met de politie-acties die volgden op de aanslag. Er zou nu een goed beeld zijn van het netwerk rondom Abedi.

(NU.nl)

 ??  ?? VS-vliegtuige­n voeren raids uit in Afghanista­n. (Foto: APA-86)
VS-vliegtuige­n voeren raids uit in Afghanista­n. (Foto: APA-86)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname