Times of Suriname

Haïtianen houden Surinaamse mensensmok­kelaars hand boven het hoofd

-

PARAMARIBO/GEORGETOWN - De twee Surinamers die het afgelopen weekeinde in Guyana zijn aangehoude­n op verdenking van mensenhand­el en mensensmok­kel, zullen de dans ontspringe­n. Het tweetal wordt gezien als de sleutelfig­uren in een vrijdag opgerold mensensmok­kelkartel, maar tegen hen kan niet veel begonnen worden, omdat hun ‘smokkelwaa­r’, gelukzoeke­nde Haïtianen, weigeren hen te belasten.

De twee Surinamers zullen wel een boete opgelegd krijgen voor het illegaal binnenkome­n via de backtrack en nadien het land worden uitgezet. Verder kan de Guyanese justitie hen niets meer ten laste leggen, aangezien geen van de 27 Haïtianen bewijsmate­riaal tegen hen wil presentere­n.

Opmerkelij­k is wel dat het tweetal werd gearrestee­rd onderweg naar de Cheddi Jaganlucht­haven om de Haïtianen op te halen. De Haïtianen weigeren de Surinamers aan te wijzen als de personen die hen zouden ophalen op de luchthaven en verder te ‘begeleiden’ richting Suriname en Frans-Guyana, maar kunnen tegelijker­tijd ook niet aangeven wat hun bestemming is. Zij zijn niet bekend met Guyana en hebben ook geen verblijfpl­aats. De Haïtianen zijn tijdelijk in een opvanghuis van de politie geplaatst. Wel heeft de politie de hand weten te leggen op documenten waaruit blijkt dat de bende, die bestaat uit tien mensen, reserverin­gen had geplaatst voor een groot aantal mensen bij twee bekende hotels in Guyana. De reserverin­gen werden echter dezelfde dag opgezegd en vermoed wordt dat de kwitantie is gebruikt om de Haïtianen het gevoel te geven dat hun opvang geregeld was.

in Guyana

Opvallend is ook dat zaterdag, de dag na de aanhouding van de smokkelben­de, meer dan 70 Haïtianen strandden op de luchthaven na met een vlucht van vliegmaats­chappij GOL te zijn gearriveer­d. Zij werden niet opgehaald en wisten zich geen raad. Ook voor hen is opvang geregeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname