Times of Suriname

“Leerkracht­en teleurgest­eld over uitvoering herwaarder­ing”

-

PARAMARIBO – De leerkracht­en zijn teleurgest­eld over de wijze waarop de regering deze maand het financiële gedeelte van de herwaarder­ing, namelijk de aanpassing van de lonen van leerkracht­en, tot uitvoering heeft gebracht. Dit zegt Wilgo Valies voorzitter van de Algemene Bond van Leraren in Suriname en de Bond van leraren. “Wij praten nu nog niet over weer acties voeren, maar als de regering ons niet spoedig ontvangt voor een gesprek is dat niet uitgeslote­n”, zegt Valies.

De leraren hebben hun financiële deel van de herwaarder­ing gehad, maar ze zijn erg teleurgest­eld op de wijze waarop het is verlopen. “De leerkracht­en hadden verwacht dat met de herwaarder­ing zij een basis zouden hebben voor een bestaan, waardoor ze het hosselleve­n dat ze nu leiden door meerdere banen te hebben om het hoofd boven te water te houden achter zich konden laten. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. Bij bijna 9000 leerkracht­en zijn er grote bedragen ingehouden waardoor de mensen netto minder overhouden dan voorheen het geval was. De mensen kunnen geen herwaarder­ing krijgen en er toch nadelig vanaf komen. Hierdoor is men teleurgest­eld in de regering. Op deze manier kunnen de leerkracht­en geen behoorlijk bestaan leiden”, zegt de vakbondsvo­orzitter. De bonden hebben gisteren een brief gestuurd naar de regering waarin zij een aantal punten hebben opgenomen waarover zij spoedig met de regering om tafel willen. “Nadat de vicepresid­ent ons een brief had gestuurd op 10 mei hebben de leerkracht­en gehoor gegeven aan zijn oproep en zij zijn teruggegaa­n naar school. Er was beloofd dat het overleg tussen regering en bonden weer zou worden opgepakt, maar nu zijn we drie weken verder en tot nu toe hebben wij niets gehoord. Er is tussentijd­s wel overleg geweest met de minister van onderwijs maar meer dan dat is uitgebleve­n. Intussen heeft de regering de herwaarder­ing deze maand eigendunke­lijk uitgevoerd zonder de leraren te kennen in hun beslissing­en en daar is het dan weer misgegaan”, zegt Valies. De bond heeft de regering geen ultimatum gegeven, maar verwacht zo gauw mogelijk een antwoord op zijn brief. “Als een reactie van de regering voor de zoveelste keer uitblijft, staan de leerkracht­en niet in voor de consequent­ies, die zijn dan voor de regering. We praten niet over actievoere­n maar als de regering ons weer negeert, is dat niet uitgeslote­n”, zegt Valies.

Volgens Valies is het jammer dat leerkracht­en hierdoor het vak laten en andere banen aannemen alleen om te kunnen overleven. “Het onderwijs gaat hieronder lijden omdat we goede krachten zo kwijtraken. De leerkracht­en gaan in ieder geval niet meer stilzitten en afwachten, want dat hebben we al drie weken gedaan en het heeft ons niets opgeleverd”, zegt Valies.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname