Times of Suriname

Justitiemi­nister in aanvaring met Jogi en Misiekaba

-

PARAMARIBO - Minister Eugene van der San van Justitie en Politie (Juspol) heeft zijn korte lont niet voldoende natgemaakt, zoals beloofd. In De Nationale Assemblee (DNA) heeft de bewindsman zich laten uitlokken door de oppositie en hij was op gegeven moment niet meer in staat zijn emoties te onderdrukk­en. “Moet ik ook een geitendief komen beantwoord­en?”, zei hij op opmerkinge­n van Mahinder Jogi (VHP). Later gingen zowel Jogi als Asiskoemar Gajadien tekeer tegen de minister waarbij Van der San in hun richting keek en zei: “jo koe.”

Dit stuitte ook op enorme weerstand bij de coalitiefr­actie in het parlement. Andre Misiekaba (NDP) riep de minister op om zijn verontschu­ldigingen aan te bieden. “Als fractielei­der kan ik niet toestaan dat de minister hier mensen een koe noemt. We gaan dat niet tolereren”, stelde Misiekaba die de minister vroeg zijn woorden terug te nemen. Daar wilde de bewindsman niets van weten en er vielen buiten de microfoon over en weer harde woorden tussen de minister en Jogi die met moeite tot bedaren kon worden gebracht.

De vergaderin­g werd geschorst waarbij Misiekaba direct naar de regeringst­afel liep om de justitiemi­nister te wijzen op zijn fouten. Ook de leider van de regeringsf­ractie werd door de minister op een voor hem ongepaste manier afgesnauwd met als gevolg een zeer heftige discussie waarbij ingegrepen moest worden door andere ministers en coalitiepa­rlementari­ërs om de gemoederen te sussen. De ruziënde partijen werden ‘afgevoerd’ uit de zaal om buiten het oog van het publiek de plooien glad te strijken, wat ook gebeurde.

Bij de voortzetti­ng van de vergaderin­g nam minister Van der San zijn woorden terug zonder specifiek aan te geven wat hij terugneemt. Het parlement, waaronder de oppositie, kon meegaan met de subtiele verontschu­ldiging van de minister. Het parlement wees de minister erop om rekening te houden met het feit dat hij bij het betreden van De Nationale Assemblee een politieke arena inkomt waar er protocolle­n en gedragscod­es van kracht zijn. Door Misiekaba werd ook duidelijk geconstate­erd dat er sprake van uitlokking was. “We willen aan deze minister alleen zeggen dat hij de president en het volk heeft beloofd dat hij zich correct zal gedragen in de uitoefenin­g van zijn taak. Wij doen een beroep op hem om die gedachte vast te houden met respect naar elkaar”, zegt Marinus Bee (ABOP).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname