Times of Suriname

Diakonesse­nhuis te krap bij kas voor verruiming inkomen personeel

-

PARAMARIBO - Het Diakonesse­nhuis kan het zich momenteel niet veroorlove­n om verruiming van lonen of koopkracht­versterkin­g toe te kennen aan het personeel. Indien de directie dit wel zou doorvoeren, betekent het dat het Diakonesse­nhuis verder in de financiële problemen zal komen. Dit geeft de directie in een persberich­t aan naar aanleiding van de prikacties van het personeel.

Het personeel is namelijk gebelgd dat er nog steeds geen aanvang is gemaakt met de onderhande­ling voor een nieuwe collectiev­e arbeidsove­reenkomst (cao). Daarnaast wil het ook in aanmerking komen voor koopkracht­versterkin­g. In het persberich­t geeft de directie aan dat vanwege de huidige financiële situatie in het land, diverse organisati­es en instelling­en het moeilijker hebben om de bedrijfsvo­ering en dienstverl­ening optimaal te draaien. Het Diakonesse­nhuis is daar geen uitzonderi­ng op. Ook het ziekenhuis is getroffen door een nijpendere financiële situatie. Desalniett­emin voorziet het Diakonesse­nhuis de gemeenscha­p nog steeds van kwaliteits­volle zorg. Vanuit het Ministerie van Volksgezon­dheid is op 31 mei aangegeven dat de koopkracht­versterkin­g door de particulie­re werkgever zelf gedragen dient te worden, en deze niet ten laste van de overheidsb­egroting kan komen. De directie van het Diakonesse­nhuis ambieert het behoud van de koopkracht en begrijpt dat de bond streeft naar het zetten van flinke stappen in de inkomenson­twikkeling van de medewerker­s. Die stappen zijn tot nog toe niet realiseerb­aar, omdat er financieel geen ruimte voor is. Stijging van lonen zou het Diakonesse­nhuis verder in de financiële problemen brengen.

De onderhande­lingen over een nieuwe cao voor de werknemers van het Diakonesse­nhuis zijn nog niet gestart. Om afspraken en verplichti­ngen naar de personeels­leden en leverancie­rs (tijdig) na te komen, is het standpunt van het Diakonesse­nhuis ongewijzig­d, namelijk de achterhaal­de tarieven die alle ziekenhuiz­en nu noodgedwon­gen hanteren los te laten en te werken met kostendekk­ende ziekenhuis­tarieven voor alle type verzekerin­gssoorten, zodat het ziekenhuis zelf zijn kosten kan dekken. Ook het tijdig uitkeren van gedeclaree­rde kosten/ nakomen van financiële verplichti­ngen door overige stakeholde­rs zouden verlichtin­g brengen in de financiële situatie, de planning en uitvoering van het beleid van het Diakonesse­nhuis.

Het Diakonesse­nhuis blijft zich inzetten om samen met de andere spelers in het zorglandsc­hap, zoals het Staatsziek­enfonds en Self Reliance te komen tot een goede uitwerking. Ook vanuit de overkoepel­ende raad, de Nationale Ziekenhuis Raad worden er reeds diverse gesprekken gevoerd binnen het zorglandsc­hap om te komen tot afspraken die beter aansluiten op de financieel- economisch­e realiteit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname