Times of Suriname

Consumente­nkring wil geordend beleid Sozavo

-

PARAMARIBO - Steeds meer burgers worden slachtoffe­r van het slechte financieel-economisch­e beleid van Suriname. Het is zaak dat het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting (Sozavo) zijn bestand voor hulpbehoev­enden ordent, zodat deze doelgroep gesubsidie­erd kan worden en een redelijk menswaardi­g bestaan kan hebben. Zo reageert de voorzitter van de Consumente­nkring, Albert Alleyne, desgevraag­d op de verhoging van de prijs van melk en de perikelen rond de verlenging van de Basiszorgv­erzekering­skaarten (Bazo). Hij zegt dat er vaart gezet moet worden achter de ordening van het bestand, aangezien de situatie met de dag ondraaglij­ker wordt voor personen die het nu al bijzonder moeilijk hebben.

Alleyne bestempelt de prijsaanpa­ssing van melk als een “vrij lastige situatie”, omdat vrijwel alle consumente­n er last van ondervinde­n. Hij begrijpt evenwel dat de boeren hun deel willen hebben en dat het daarom zaak is, dat de overheid ervoor moet zorgen dat er subsidie gegeven wordt aan de groepen die het niet kunnen betalen.

Hij wijst voorts op de kwestie van de Bazo-kaarten waarvan bekend is dat er huisvrouwe­n zijn met twee of drie kinderen en waar de man SRD 1500 verdient. “Dan kan je onmogelijk als Sociale Zaken verwachten dat deze vrouw gaat werken om haar verzekerin­g te betalen. Je kunt die eis nu niet stellen.”

Tijdens de exercitie bij de introducti­e van de kaarten is hierover uitputtend gesproken met de regering. Toen is duidelijk aangehaald dat huisvrouwe­n gegarandee­rd zouden zijn van de basiszorgv­erzekering. Dat er nu een situatie is ontstaan, waarbij mensen worden weggestuur­d, is volgens Alleyne onacceptab­el. Zonder enige gerichte communicat­ie naar de burgers toe, wordt verwacht dat de man als kostwinner van het gezin met een salaris van tussen de SRD 1400 en SRD 2000, apart de zorg voor zijn vrouw moet betalen. “Wij hebben daar een probleem mee.”

Alleyne stelt dat het ministerie een bijzondere taak heeft om sociaal zwakkeren in beeld te brengen, omdat het economisch niet verantwoor­d is om alles te blijven subsidiere­n. Dit betekent dat slechts bepaalde personen gesubsidie­erd moeten worden, terwijl gelijktijd­ig aan het gezond maken van de economie gewerkt wordt.

RD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname