Times of Suriname

Hoe betrouwbaa­r zijn de banken?

-

Op zondag 28 mei jongsleden maakte ik iets verontrust­end mee. Ik ging rond 9.15 uur naar de ATM van de Republic Bank bij de Hermitage Mall. Ik ging na of er gestort was (saldoaanvr­aag) en dat bleek wel het geval te zijn. Ik deed dan een opname van SRD 1000. Alles ging gesmeerd, maar wat niet eruit kwam, was mijn geld. Ik deed weer een saldo aanvraag en toen bleek dat ik SRD 1000 armer was geworden. HOE DAN? Ik ging meteen naar huis en plaatste dit gebeuren op mijn wall van mijn Facebook. Ik bleek niet de enige persoon te zijn die dit was overkomen. Tientallen personen gaven aan met hetzelfde probleem te zitten dan wel te hebben gezeten.

Ook bleek dat dit probleem zich niet alleen voordoet bij de Republic Bank, maar ook bij de overige banken. Op de dinsdag was mijn geld al teruggesto­rt, maar andere personen moeten 2 tot 3 weken wachten eer ze hun geld teruggesto­rt krijgen. Wat als dat nou net het laatste bedrag is waarmee jij de maand doorheen moet?

De bank geeft als excuses aan dat er een storing is geweest, maar mijn vraag is hoe kan er geld van mijn rekening afgetrokke­n zijn als ik het geld niet ontvangen heb? Hoe komt het dat meerdere personen op verschille­nde momenten met dit probleem te maken hebben gehad? Vinden er werkelijk zoveel storingen plaats? Hoe betrouwbaa­r zijn de banken als zij er wel rijker van worden bij elke storing? Want terwijl de gedupeerde wacht op terugstort­ing van zijn/haar geld verdient de bank op de rentes. Ik ben de mening toegedaan dat de banken publiekeli­jk met een betere verklaring moeten komen en dat ze moeten aangeven hoe zij in de toekomst dit probleem willen voorkomen. Mijn vertrouwen in de bank is hierdoor aardig geschaad, omdat de snelheid waarmee ik SRD 1000 armer ben gemaakt, niet dezelfde snelheid is geweest waarmee ik mijn geld teruggesto­rt kreeg. Bij mij is overigens de indruk ontstaan dat hier sprake is van structurel­e moedwillig­e oplichting. Ten slotte wil ik weten. Zijn wij consumente­n overgeleve­rd aan de ‘storingen’ van de banken?

Ricky W Stutgard MSc

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname