Times of Suriname

Vernielers regenboogz­ebrapad Leiden toch niet vervolgd

-

DEN HAAG - De vijf studenten uit Leiden die vorig jaar een regenboogz­ebrapad overschild­erden en de Hitlergroe­t brachten, worden daar niet voor vervolgd. De rechtbank in Den Haag verklaarde het Openbaar Ministerie gisteren niet ontvankeli­jk.

Het OM had in eerste instantie met de verdachten afgesproke­n dat de zaak door een mediation-traject zou worden afgedaan. Later besloot het OM toch te vervolgen, maar de rechtbank zet nu een streep door de zaak.

“De verdachten zijn de afspraak nagekomen door gesprekken met de gemeente Leiden en het COC te voeren, de schade te vergoeden en een symposium te organisere­n over homo-acceptatie en diversitei­t. Door alsnog tot vervolging over te gaan, heeft het Openbaar Ministerie in strijd gehandeld met de gedane toezegging en het vertrouwen­sbeginsel geschonden’’, aldus de rechtbank. De actie van de studenten vorig jaar is gefilmd en werd breed gedeeld op social media. De vijf zijn lid van een studentenv­ereniging en deze stunt was onderdeel van het introducti­eprogramma daarvan. Het OM zei eerder tegen NU.nl dat gesproken was met de studenten over de mogelijkhe­id tot mediation, maar dat dit niet betekent dat vervolging uitgeslote­n werd. “Deze indruk is kennelijk wel gewekt.” Het OM beraadt zich nu op deze beslissing van de rechter, laat een woordvoerd­er weten. Als het OM zich er niet bij neerlegt, moet er binnen twee weken beroep aangeteken­d worden.

(NU.nl)

 ??  ?? Het ‘gaybrapad’, een zebrapad in de kleuren van de regenboogv­lag, werd op 17 oktober met verf beklad. (Foto: NU.nl)
Het ‘gaybrapad’, een zebrapad in de kleuren van de regenboogv­lag, werd op 17 oktober met verf beklad. (Foto: NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname