Times of Suriname

Gerechteli­jk onderzoek in Turkije naar Turken die in België wonen

-

TURKIJE - In Turkije is een gerechteli­jk onderzoek gestart tegen Genks gemeentera­adslid Yasin Kilic (Pro Genk). Dat schrijft Het Belang van Limburg. Ook de VRT meldde al dat er tegen verschille­nde Turken die in België wonen in Turkije een gerechteli­jk onderzoek loopt. De redenen zijn divers en onduidelij­k en meer dan eens is er kritiek op de Turkse regering in het spel. “Buitenland­se Zaken volgt de situaties op die gemeld worden”, zegt het kabinet van de Belgische minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR).

Volgens de VRT loopt er tegen verschille­nde Turken die in België wonen (en die vaak de dubbele nationalit­eit hebben) een gerechteli­jk onderzoek in Turkije. Die procedures lopen vaak zonder dat ze daar zelf van op de hoogte zijn. Als ze naar daar reizen, worden ze opgepakt of op zijn minst ondervraag­d. De redenen zijn verschille­nd en vaak onduidelij­k, het gebeurt bijvoorbee­ld ook vanwege kritische uitlatinge­n ten opzichte van de regering. Ook tegen Genks gemeentera­adslid Yasin Kilic loopt blijkbaar een gerechteli­jk onderzoek in Turkije. “Ik was toevallig op het Turks consulaat”, zegt hij in Het Belang van Limburg. “Daar kreeg ik te horen dat er een gerechteli­jk onderzoek in Turkije is opgestart waarvan ik en nog meer mensen deel uitmaken. Dat is toch even schrikken. Vooral ook omdat ik geen enkel idee heb waarover dat onderzoek wel zou gaan.”

Kilic verzoekt de Belgische minister van Binnenland­se Zaken, Jambon (N-VA), en minister Reynders om snel duidelijkh­eid te vragen aan de Turkse ambassadeu­r of de Turkse overheid over de gerechteli­jke procedures.

Op het kabinet-Jambon geven ze geen commentaar over de kwestie en ze verwijzen door naar Buitenland­se Zaken. Ook daar zijn ze spaarzaam met commentaar, omdat minister Reynders niet tussenbeid­e komt in gerechteli­jke procedures in andere landen. “Mensen met een dubbele nationalit­eit zijn volwaardig­e burgers in het andere land”, klinkt het. Maar Buitenland­se Zaken volgt de situaties die gemeld worden wel op, klinkt het. (HLN)

 ??  ?? Op de website van Europol zijn de twintig foto’s gepublicee­rd, afkomstig uit verschille­nde Europese onderzoeke­n. (Foto: Europol)
Op de website van Europol zijn de twintig foto’s gepublicee­rd, afkomstig uit verschille­nde Europese onderzoeke­n. (Foto: Europol)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname