Times of Suriname

Macedonië heeft na zes maanden een regering

-

MACEDONIE - Macedonië heeft zes maanden na de verkiezing­en eindelijk een regering, toen het parlement woensdagav­ond tijdens een vertrouwen­sstemming groen licht gaf aan het kabinet van de sociaaldem­ocraat Zoran Zaev. De 26-koppige regering werd met 62 stemmen voor en 44 tegen goedgekeur­d na twee dagen van debatteren.

Zaev heeft beloofd om de aanvraag van zijn land om toe te treden tot de Europese Unie en de NAVO nieuw leven in te blazen. Door een gebrek aan hervorming­en en de diplomatie­ke rel tussen Skopje en Athene over de naam Macedonië, die Griekenlan­d claimt voor zijn noordelijk­e provincie, werd de toenaderin­g van Macedonië in de koelkast gezet. Daarnaast wil de nieuwe eerste minister de corruptie een halt toeroepen, en de levensstan­daard verbeteren door het minimumloo­n te verhogen naar 12.000 denar (195 euro) en het gemiddelde loon naar 30.000 denar (487 euro). Met Zaevs aanstellin­g als premier, komt er een einde aan de elf jaar durende heerschapp­ij van de nationalis­tische VMRO-partij en haar leider Nicola Gruevski, die sinds 2006 premier was. Zaev beschuldig­t die laatste van corruptie en het illegaal afluistere­n van duizenden Macedoniër­s.

In Macedonië heerst al meer dan twee jaar een diepe politieke crisis, en het land is sinds december 2016 zo goed als lamgelegd na de vervroegde verkiezing­en, die Gruevski enkel organiseer­de onder druk van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zijn partij won die verkiezing­en, maar kon geen parlements­meerderhei­d meer verzekeren doordat de etnisch-Albanese partijen, die Gruevski steunden, collectief voor een alliantie met de Sociaaldem­ocratische Unie SDSM hebben gekozen. De SDSM en zijn twee Albanese coalitiepa­rtners, hebben een nipte meerderhei­d van 62 zetels in het 120 zetels tellende parlement. De politieke impasse deed in Macedonië oude spanningen heropflakk­eren, zoals de strijd van de etnische Albanezen in 2001 voor meer rechten. (HLN)

 ??  ?? Met Zoran Zaevs(m) aanstellin­g als premier, komt er een einde aan de elf jaar durende heerschapp­ij van de nationalis­tische VMRO-partij. (Foto: The Crusader Journal)
Met Zoran Zaevs(m) aanstellin­g als premier, komt er een einde aan de elf jaar durende heerschapp­ij van de nationalis­tische VMRO-partij. (Foto: The Crusader Journal)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname